Laxfisket i Luleälven stoppas

Laxfisket i Luleälven stoppas. Yrkesfisket efter lax vid Luleälven stängs på grund av att det är så lite lax i älven att Vattenfall har svårt att klara sin egen fiskodling.

Luleälven är extremt kraftigt utbyggd och påverkad av vattenkraft . På grund av det finns det inte någon möjlighet för lax och öring att idag leka naturligt i älven. Vattenfall är därför ålagda att årligen sätta ut 550 000 lax- och 100 000 öringssmolt som kompensation för skadorna på fiskbestånden.

Lax

Lax. Bild: Vattenfall

Det innebär att en hel del lekmogen fisk måste fångas för att användas som avelsfisk. Fångsten av avelsfisken sker vid Bodens kraftstation som är det första kraftverket uppströms havet. I år råder det dock generellt en stor brist på lax i Östersjöälvarna. Luleälven är inget undantag. Laxbristen innebär att yrkesfisket i älven nu måste stoppas för att Vattenfall ska kunna ha möjlighet att fånga tillräckligt med avelsfisk för att uppfylla vattendomens krav på utsatt smolt.

Klimatförändringar

Orsaken de senaste tre årens nedgång i laxbeståndet är sannolikt en mycket låg överlevnad hos laxsmolten i havet. Enligt sportfiskarna skulle det bero på svält. Det finns dock inget bevis för detta och det finns gott om sill och skarpsil i Östersjön, dvs det finns gott om mat för laxen. Den troliga orsaken är däremot klimatförändringar. Det är välbelagt att vårlekande sill (strömming) drabbas hårt av klimatförändrinagrna och det har funnit sen brist på vårlekande strömming längs Norrlandskusten i flera år även om det i år har blivit bättre. Det är möjligt att detta kan påverka även laxbestånden. Kallvattensfiskar om lax och torsk missgynnas också av varmare vatten vilket minskar chanesne till överlevnad i havet.

I slutändan vet vi nog inte tillräckligt om vad som händer i havet och vad problemen med laxbestånden berpr på. Men vi vat att svält troligen inet är ett problem och att klimatförädnringar är en mer trovärdig orsak till laxbeståndes problem.

Kvoter och bifångst

Sportfiskarna påstår också, helt i strid med forskningen och forskningsråden, att fiskekvoterna satts för högt under flera år. Inte heller för detta påstående finns det nåt stöd. Kvoterna sätt helt i enlighet med forskarna rekommendationer.

Enligt andra personer som saknar kunskap om yrkesfiske beror det på att för mycket lax fångas av de stora pelagiska trålarna. Det är också ett helt felaktigt påstående. 100 procent av alla deras landningar i Skagen kontrolleras. Och en överväldigande majoritet av sillen från Östersjön landas i Skagen. Det finns ingen eller mycket obetydligt med lax i fångsterna. Att bifångst av lax skulle vara ett problem i det pelagiska fisket är helt enkelt en skröna som ingen behöver ta på allvar. Och dessutom, trålare fångar inte fisk i garn (nät, skötar) utan i trål. Både garn och trål är visslerigen gjorda av nät men en korrekt terminologi vore kanske ändå på sin plats.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.