Industrifiske är inget hot mot laxen

Erik Hansson på Natursidan har skrivit en artikel om problemen för laxen. I den påstår han att industrifisket är hotet mot laxbestånden. Det är bara dumheter. Faktiskt ren lögn. Idag utgör inte det kommersiella fisket av lax nåt hot mot laxen. Industrifiske är inget hot mot laxen.

Sant är däremot att kommersiellt fiske i Nordatlanten på 1960- och 1970-talen ledde till att laxbestånden i Norge och Västsverige nästan utrotades. I Östersjön är det dock vattenkraftutbyggnaden i de svenska älvarna som orsakat nedgången för laxbestånden.

På den tiden (1900-talets början och mitt) fanns inget storskaligt laxfiske i Östersjön och det har det aldrig funnits. De påståenden om att det industriella fisket påverkade vattenkraftbolagen som förs fram i en artikel på Havet.nu saknar därför helt koppling till verkligheten. Även påståendet om ett storskaligt laxfiske i södra Östersjön i slutet av 1800-talet saknar grund. Fiskebåtar på den tiden hade inte ens motor. Johan Cederqvist som skrivit artikeln i Havet hittar helt enkelt på och sprider osanningar. Fantasier kan vi kalla det om vi är snälla. Lögner om vi vill vara lite elakare.

Dagens situation

Men idag finns det ingen ny kraftverksutbyggnad och inget kommersiellt fiske av lax i Nordatlanten eller nåt storskaligt fiske i Östersjön (det har det aldrig funnits). Laxbestånden i Östersjön såväl som i norska älvar har det dock ändå svårt och har minskat de allra senaste åren. Orsaken till minskning är okänd men den troligaste orsaken är klimatförändringar. Men även det stora sälbeståndet i Östersjön kan spela en viss roll.

Men för Erik Hansson och andra så kallade miljövänner är det storskaliga pelagiska fisket, det så kallade industrifisket, som bär skulden. Detta är ett falskt påstående som det helt saknas belägg för. Enligt den forskning som finns mår sillbestånden såväl som skarpsillsbestånden i Östersjön bra. Sillbestånden är lika stora som för 50 år sen i Bottenhavet och lika stora som för 30 år sen i Östersjön. Skarpsillsbeståndet är lika stort som för 30 år och som för 50 år sen. Det finns helt enkelt ingen brist på föda för laxen. Det är ett påstående som saknar all form av verklighetsförankring.

Att laxodlingarna kan utgöra ett hot mot vildlaxen i Norge är dock troligen ett sant påstående. De är ett hot på två sätt. Spridning av sjukdomar och parasiter samt genom rymningar och parning med vildlaxen.

Läs mer:

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.