Krokredskap

Fiske med olika typer av krokredskap har i princip funnits lika länge som människan fiskat. Det finns en uppsjö olika krokredskap och nästan varje typ finns i en rad utföranden. Det vanligaste inom det yrkesmässiga fisket är backor eller långrev som det också heter. I Norge heter det linfiske. I Sverige förekommer backefiske idag främst inom torskfisket i Östersjön. Det handlar då om bottenbackor. Det gjorde det också inom det mest kända backefisket som bedrivits i Sverige, storbackefisket efter långa vid Shetlandsöarna.

I andra länder är backefisket mer omfattande. Bottenbackor används såväl av den norska utsjöflottan som den norska kustfiskefottan liksom i USA och Kanada vid fiske av torsk, kolja, hälleflundra, långa, brosme och plattfisk. Även i andra länder används bottenbackor vid fiske av hake, kummel, hoki och annan vitfisk. Flytbackefiske är vanligt inom fisket av tonfisk och lax. Jigging eller fiske med snöre är vanligt i bläckfiskfisket i världen och inom det kustnära torskfisket i Norge. Dörj används vid kommersiellt makrillfiske i Norge och i kommersiellt långafiske i USA och Kanada.

Krokfiske kräver i allmänhet agn och att agna varje krok på backor var förr i tiden ett mycket tidsödande arbete. Idag finns det maskiner som gör jobbet.

Backor (långrev)

Backor (långrev). Bottenbackor till vänster och flytbackor till höger.