Rättegång mot svenska fiskare som fiskat utanför Västsahara

Inlägg nr 5 av 11 i serien Fiske i Västafrika

Två svenska fiskare är åtalade för fiske utanför Västsahara. Fisket ägde rum under år 2007 och 2008 och ska enligt åtalet ha varit olagligt. De fiskare som åtalas är Lennart Kjellberg då ägare av Fiskeri AB Nordic, ägare till fiskebåten Nordic IV och Ove Ahlström, då ägare av Fiskeri AB Ganthi med fiskebåten Aldo. De två företagen beräknas ha fått in 20 miljoner kronor på det misstänkt olagliga fisket:

Åtalet gäller 13 månader, från april 2007 till maj 2008, då de båda männen ska ha bedrivit olovligt yrkesfiske utanför Västsaharas kust med två fartyg, 63 m respektive 40 m långa. Fartygen saknade fartygstillstånd för yrkesfiske i allmänhet samt särskilt tillstånd från EU för att fiska i dessa vatten.

De båda båtarna har trålat i par och de båda männen samt nära familjemedlemmar eller släktingar har tjänstgjort som befälhavare. I besättningen har dessutom fiskare från både Sverige, Marocko och Västsahara ingått.

Fisket har bedrivits kontinuerligt. Efter avdrag för bland annat löner till den afrikanska besättningen och lokala fiskelicenser har de båda männen gjort en nettovinst på 20 miljoner kronor; 14 miljoner för 2007 och 6 miljoner för 2008.

Rättegången planeras gå av stapeln den 24 oktober, men det återstår att se om så verkligen blir fallet. Den har tidigare skjutits upp flera gånger av olika anledningar, främst genom diverse rättstekniska överklaganden av de två misstänkta.

Aldo fiskar även idag utanför Västsahara och det gör också en båt som tidigare hette Ganthi. Familjen Ahlström är sannolikt inblandade på nåt sätt. Det fiske som bedrivs idag är inte formellt olagligt i Sverige eller nån annan stans. Utom möjligtvis i ett fall. Fiskebåten Miftah (tidigare Sunnanland) som fiskar under svensk flagg. Ett brott mot folkrätten bör det nog anses vara ändå. Även familjen Kjellberg är sannolikt inblandade i fiske utanför Västsahara genom inblandning i fiskebåtarna  Polar (köpt av Bryngeld), Meya, Zander och i ett fiskberedningsföretag i Dakhla.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Tidigare publicerat på Svensson-bloggen.

Serienavigation<< Den sista Salénbåten – Snow DriftSvag bevisning om olagligt fiske >>
Advertisements