Strand-gruppen

Strand Rederi AS är ett familjeägt fiskeriföretag som grundades 1966 av bröderna Ole Strand och Olav Strand. Idag ägs företaget av Steinar Strand (Steinar Strand Invest) och Gunnar Strand (Ellgunn Holding). Man bemannar två trålare som i huvudsak fiskar vitfisk som torsk, sej och kolja samt två snörpvadsbåtar (ringnotsbåtar) som i huvudsak fiskar pelagiska fiskar som sill, makrill, kolmule och lodda. Utöver det fiskar man också pelagiskt efter uer (större kungsfisk, rödfisk) med de två trålarna. Dotterbolaget Strand Sea Service är det dotterbolag som bemannar fiskebåtarna i Strandkoncernen som består av en räcka olika familjeföretag.

Fabrikstrålaren Havstrand på 2 066 ton ägs av bolaget Havstrand AS som är dotterbolag till Strand Havfiske AS som i sin tur ägs av Janne Grethe Strand Aasnæs (Nikaro) och Elisabeth Strand (Komma). Havbryn AS äger för sin del fabrikstrålaren Havbryn (tidigare Havbris) på 1 921 ton. Havbryn AS är dotterbolag till Strand Fiskeriselskap AS som i sin tur ägs av Solveig Strand (Aquarius Invest), Astrid Louise Strand (Octopus Invest) och Lise Strand (Lha Invest) med 32,96% var. Deras far Olav Strand äger en mindre andel, 1, 12%. En ny Havbryn har  nyligen sjösatts.

Snörpvadsbåten M 525H Fiskeskjer på 1 969 ton ägs av Fiskeskjer AS som också är ett dotterbolag till Strand Fiskeriselskap AS medan den lika stora systerbåten M 425H Strand Senior ägs av bolaget Strand Senior AS. Strand Senior AS är dotterbolag till Strand Havfiske AS.

Havstrand och Havbryn är anslutna till samarbetssällskapet Norwegian Frozen at Sea (NFAS) tillsammans med Ramoen (Eggesbø), Edvardsens Langvin, Granit IV, Carisma Star, backebåten Atlantic och Andenesfisk I.

I styrelsen för de flesta Strandföretag sitter Per Norvald Sperre. Han sitter också i styrelsen för fiskeriföretaget AS Granit (till 20% ägt av Brødrene Sperre A/S, huvudägare är familjen Grønnevet) liksom i familjen Sæviks Evo Holding AS, Ozo Invest AS, Harald Invest AS och Zeta AS. Minoritetsägare i det sistnämnda företaget är familjen Remøy (Remøy Invest AS)

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Advertisements
Gilla Anders Svensson på Patreon!