ICES föreslår minskade torskkvoter i Östersjön

Torsken i Östersjön har dålig hälsa, är full med sälmask och liten till storleken. Det har gjort det olönsamt att fiska torsk och bara hälften av tilldelad kvot fiskas upp. Att ICES (Int. Havsforskningsrådet) i denna situation rekommenderar en sänkning av TAC (total tillåten fångst) inför år 2016 är ganska naturligt. Minskningarna är dessutom rejäla:

Den årlige rådgivning fra ICES i forhold til det kommende års fiskekvoter i Østersøen er netop frigivet, og torskekvoterne får nogle ordentlig hug af biologerne. Mest markant er reduktionen for torskekvoten i den vestlige Østersø, hvor biologerne lægger op til mere end en halvering af den gældende kvote.

Den nuværende TAC – altså totale EU-kvote – for den vestlige Østersø er på 15.900 tons, mens biologerne fra ICES rådgiver om en total TAC på blot 5.385 tons i 2016. Det svarer til en nedgang på 66 procent.

For den østlige Østersø lyder rådgivningen fra ICES på, at TAC – og her er den angivet for såvel EU som Rusland – skal være på 29.220 tons i 2016. EU’s andel af TAC i den vestlige Østersø er på 51.428 tons i år, så her bliver der formentlig tale om en halvering af EU’s andel af TAC.

Torsk

© ArtDatabanken/Karl Jilg

I västliga Östersjön anges att lekbiomassan gått upp, men ändå föreslår ICES en så kraftig sänkning av TAC som 66%. Det verkar onekligen lite underligt, men förklaringen kan vara torskens dåliga kondition.

De danska fiskarna är förstås missnöjda med den kraftiga minskning som ICES rekommenderar och anser att det hela beror på att forskningen inte har klart för sig vad som pågår med torsken:

– Videnskaben anerkender, at torskebestandene i Østersøen er større end de var i 2014, og derfor er rådgivningen ikke et udtryk for, hvordan det går med udviklingen af bestanden, men i stedet et udtryk for, at videnskaben ikke ved, hvad der sker med bestanden, forklarer Svend-Erik Andersen.

– Det fører til, at man anlægger en forsigtighedsbetragtning og per autopilot sænker kvoten i stedet for at forholde sig til virkeligheden. Det er ikke holdbart – hverken for rådgivningens troværdighed eller for fiskernes økonomi, slår Svend-Erik Andersen fast og tilføjer:

– Der er tale om det rene galimatias, når en videnskabelig rådgivning kan komme frem til en anbefaling, der i den grad er ude af trit med virkeligheden. Danmarks Fiskeriforening PO vil arbejde på at finde en mere praktisk tilgang. Og så håber vi, at der er en bedre forståelse for det hos politikere og forvaltere, end der er hos forskerne.

Eftersom den TAC som finns idag inte fiskas upp så är den minskning av TAC inte en jättekatastrof för yrkesfiskarna på det sätt som de danska fiskarna hävdar. Däremot är den kraftiga sänkningen som föreslås klart underlig med tanke på att lekbiomassan ökat.Samtidigt sk vi ha klart för oss att lekbiomassan inte är över det mål som gäller för att fisket ska kunna ske i enlighet med MSY (maximalt hållbart uttag).  I östra Östersjön gäller att forskarn har dåligt med uppgifter och därför föreslår det av försiktighetsskäl en minskning av torskkvoten. Antagligen fiskas det väl för lite torsk i området med tanke på att bara hälften av TAC tas upp.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!