Thai Union – tonfisk och räkor

Thai Union Group eller Thai Union Frozen Products Public Company Limited (TUF) som bolaget heter är ett av världens största fiskeri- och sjömatsföretag med internationella varumärken och dotterbolag som Chicken of the Sea, John West Foods, MW Brands, Petit Navire, Parmentier och Mareblu såväl som thailändska varumärken som Sealect, Fisho and Bellotta. Företaget har fiskberedningsfabriker i Thailand, Indonesien, Vietnam och USA. samt via dotterbolaget THai Union Group Europe (tidigare MW Brands) i Frankrike, Portugal, Seychellerna och Ghana (Pioneer Food Cannery). MW Brands skapades 2006 då H.J. Heinz sålde sina europeiska fiskindustriintressen.

Företaget startade ursprungligen 1973 men den internationella expansionen startade först på 1990-talet. 1997 köptes en andel i Chicken of the Sea och år 2000 blev Thai UNion helägare till Chicken of the Sea. 2003 köptes US-amerikanska Empress International Ltd, 2006 köptes majoriteten (76,5%) i indonesiska PT Jui Fa International Food och året efter de första stora tonfiskebåtarna, 2008 vietnamesiska Yueh Chyang Canned Food och 14,99% i indiska Avanti Feeds.

2009 startades TN Fine Chemicals Co., Ltd. – ett joint venture med Nippon Suisan Kaisha Ltd (Nissui) för att producera tonfiskolja och andra industriella produkter från tonfisk. Thai Union fick 48,97% av aktierna. Dessutom skapades Avanti Thai Aqua Feed Private Ltd med Thai Union som ägare av 50%, den andra halvan ägd av indiska Avanti Feeds Ltd. Idag äger Thai Union Group 25,12% av Avanti Feeds. Samma år deltog Thai Union i starten av Moresby International Holdings i Papua Nya Guinea, tillsammans med Century Canning Corporation Ltd och Frabelle Fishing Corporation Ltd. Bolagen äger var sin tredjedel av företaget. 2010 köptes franska MW Brands (idag Thai Union Group Europe) inklusive deras dotterbolag i en mängd länder sam US-amerikanska U.S. Pet Nutrition LLC. 2012 köpte Thai Union 49,97% i ett annat börsnoterat sjömatsföretag i Thailand, Pakfood Public Company Limited samt startade verksamhet i räkodlingsbranschen, TMAC Co Ltd, tillsammans med Mitsubishi. Thai Union äger 50,99% i det företaget. Året därefter blev Pakfood ett dotterbolag i vilket Thai Union nu äger 77,44% av aktierna. 2014 köpte de King Oscar från det svenska riskkapitalbolaget Procuritas liksom MerAlliance i Frankrike. 2016 har de köpt kanadensiska hummerföretaget Les Pecheries de Chez Nous.

Thai_union-ar2015-en

Idag äger företaget också 25% i thailändska surimi-producenten Lucky Union Foods Co Ltd liksom 50% i kinesiska handelsföretaget Century Trading (Shanghai) Co Ltd

Största ägare i Thai Union Group är familjen Chansiri med uppemot 20% av aktierna och vars ålderman Kraisorn Chansiri grundade företaget. Styrelsen domineras också av familjen Chansiri, med Kraisorn Chansiri som styrelseordförande och sonen Thiraphong Chansiri som VD. Även sonen Chuan Chansiri sitter i styrelsen för Thai Union. Minoritetsägare i företaget är Mitsubishi Corp med ett aktieinnehav på 7,2%. Mitsubishi är världen största tonfiskhandelsföretag såväl som ett av de största laxodlingsföretagen.

Thai Union är ett av världens största tonfiskfiskeföretag och ett av världens största räkodlingsföretag. År 2015 producerades 250 000 ton räkor i företagets odlingar. När det gäller tonfisk så ägs tonfiskbåtarna idag av TTV Ltd och Pioneer Food Cannery i Ghana, dotterbolag till Thai Union Group Europe. Thai Union Group Europe har omkring 5 000 anställda. Direkt anställda i TTV är cirka 250 personer. Totalt har företaget 8 snörpvadsbåtar för fiske av tonfisk. De större båtarna fiskar för sin del huvudsakligen i Indiska Oceanen medan de mindre båtarna fiskar i Guineabukten i Atlanten. Några båtar seglar med Ghana-flagg och andra med Belize-flagg. Tonfiskverksamheten är förutom i Ghana baserad på Seychellerna. Hela Thai Union Group har idag mer än 46 000 anställda. När det gäller tillverkning av tonfisk på burk är företaget största tillverkare i världen med en produktion på  cirka 600 000 ton om året.

Förutom tonfisk och räkor tillverkar företag i Thai Union Group även produkter av bläckfisk, lax, makrill och skarpsill. Dessutom finns det fiskmjölstillverkning, fodertillverkning och tillverkning av kattmat såväl som av kemikalier utifrån fiskfabriksavfall etc.

Företaget har kritiserats hårt av miljöorganisationer för helt oacceptabla arbetsförhållanden på räkodlingar och i den thailändska fiskeflottan såväl som olagligt och oacceptabelt fiske på tonfisk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , Spanien, , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!