Thai Union, Mareblu, MW Brands och John West

Thai Union Group eller Thai Union Frozen Products Public Company Limited (TUF) som bolaget heter är ett av världens största fiskeri- och sjömatsföretag med internationella varumärken och dotterbolag som Chicken of the Sea, John West Foods, MW Brands, Petit Navire, Parmentier och Mareblu såväl som thailändska varumärken som Sealect, Fisho and Bellotta. Företaget har fiskberedningsfabriker i Thailand, Indonesien, Vietnam och USA. samt via dotterbolaget MW Brands i Frankrike, Portugal, Seychellerna och Ghana (Pioneer Food Cannery). MW Brands skapades 2006 då H.J. Heinz sålde sina europeiska fiskindustriintressen.

Företaget startade ursprungligen 1973 men den internationella expansionen startade först på 1990-talet. 1997 köptes en andel i Chicken of the Sea och år 2000 blev Thai UNion helägare till Chicken of the Sea. 2003 köptes US-amerikanska Empress International Ltd, 2006 köptes majoriteten (76,5%) i indonesiska PT Jui Fa International Food och året efter de första stora tonfiskebåtarna, 2008 vietnamesiska Yueh Chyang Canned Food och 14,99% i indiska Avanti Feeds.

2009 startades TN Fine Chemicals Co., Ltd. – ett joint venture med Nippon Suisan Kaisha Ltd för att producera tonfiskolja och andra industriella produkter från tonfisk. Thai Union fick 48,97% av aktierna. Dessutom skapades Avanti Thai Aqua Feed Private Ltd med Thai Union som ägare av 50%, den andra halvan ägd av indiska Avanti Feeds. Samma år deltog Thai Union i starten av Moresby International Holdings i Papua Nya Guinea, tillsammans med Century Canning Corporation Ltd och Frabelle Fishing Corporation Ltd. Bolagen äger var sin tredjedel av företaget. 2010 köptes franska MW Brands inklusive deras dotterbolag i en mängd länder. 2012 köpte Thai Union 49,97% i ett annat börsnoterat sjömatsföretag i Thailand, Pakfood Public Company Limited samt startade verksamhet i räkodlingsbranschen. Året därefter blev Pakfood ett dotterbolag i vilket Thai Union nu äger 77,06% av aktierna. 2014 har de köpt King Oscar från det svenska riskkapitalbolaget Procuritas.

Totalt har Thai Union 11 000 anställda (varav  5 000 i MW Brands) och verksamhet i en rad olika sektorer i sjömatsnäringen, djurfoder, räkor, tonfisk, sardiner och makrill, lax och mycket mer. Koncernen består av en lång rad dotterbolag och intressebolag. Inom det direkta fisket äger företaget ett antal större tonfiskbåtar. Huvudägare i Thai Union är Chansiri Group med 22,89%. Japanska MItsubishi Corp äger 7,58%.

Cap Lopez

Cap Lopez när båten hette Avel Viz. Bild: Vladimir Knyaz

Tonfiskbåtarna ägs idag av TTV Ltd och Pioneer Food Cannery i Ghana, dotterbolag till MW Brands. Direkt anställda i TTV är cirka 250 personer. Totalt har företaget 8 snörpvadsbåtar för fiske av tonfisk. De större båtarna fiskar för sin del huvudsakligen i Indiska Oceanen medan de mindre båtarna fiskar i Guineabukten i Atlanten. Några båtar seglar med Ghana-flagg, det är de mindre Cap des Palmes (768 bruttoton), Cap Lopez (768), Cap Saint Paul (1 152) och Drago (1 799). De andra båtarna bolaget äger och som seglar med annan flagg än Ghanas är  Sant Yago Tres (2 109 bruttoton), Cap Verga (2 109), Cap Finistere (2 109) och Cap d’Ambre (1 664). På företagets hemsida kallas Sant Yago Tres istället för Cap Coz, men det var det tidigare namnet. Sant Yago Tres verkar vara formellt hemmahörande i Guatemala och eventuellt är det så att TTV/Pioneer sålt båten. De andra större båtarna seglar med Belize-flagg. På internationella sajter som listar fartyg finns också en mindre båt vid namn Cap Formosa, ägd av TTV/Pioneer, med. Den är sannolikt skrotad.

Cap Verga

Cap Verga när hon hette Thai Union 2. Bild: miaplazydus

Såväl Ghana som Belize nämns ofta bland de länder som har dålig kontroll på fisket och där IUU-fiske förekommer bland de fiskebåtar som har dessa länders flagga. Det senaste året har MW Brands och deras fiskeflotta kritiserats av Greenpeace för en fiskeripraktik som inte är miljövänlig, djurvänlig eller på något sätt vettig. Företaget förnekar att deras båtar på något sätt skulle ägna sig åt oetiskt fiske. De båtar som nämns i filmen ägs inte av MW Brands, Thai Union eller John West. Företagen köper dock också fångster från andra fiskeriföretag så det även om deras egna båtar inte ägnar sig åt fiskeri med olämpliga metoder så kan det ändå finnas tonfisk fiskad på det sättet i deras produkter. Dolomieu ägs av det franska företaget Sapmer, Elai Alai och Demiku av Echebastar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Thai Union, Mareblu, MW Brands och John West”

Kommentarer är stängda.