FCF Fishery Company – tonfisk och IUU

Fong Chun Formosa Fishery Company Ltd (FCF) är ett av de allra största företagen när det gäller tonfiskhandel och tonfiskfiske. Företaget grundades 1972 i Kaohsiung på Taiwan, sannolikt var basen fiskeriföretag på ön som grundats av de stora japanska fiskeriföretagen Nissui och Taiyo under och före andra världskriget. FCF levererar idag fisk till Thai Union, Mitsubishi-gruppen (främst Toyo Reizo, kallat Torei) och flera andra tonfiskföretag. Huvuddelen av tonfisken köps dock från fiskebåtar flaggade i Taiwan, där 36% av världens flotta av backebåtar för tonfiskfiske hör hemma.

Redan 1973 startade FCF verksamhet i Montevideo i Uruguay, Penang i Malaysia och Kapstaden i Sydafrika. 1983 startade, som ett kpmplement till tonfiskfisket, bläckfiskfiske i sydvästra Atlanten utanför Argentinas kust. 1986 bildades dotterbolag i Thailand och året efter på Fiji. 2002 grundades dotterbolagen South Seas Tuna Corp i Papua Nya Guinea och Barana Corp på Trinidad & Tobago. Idag har företaget verksamhet i ett 30-tal dotterbolag över hela världen fokuserat på shipping, transporter, fiskhandel, handel med utrustning och råvaror för fiske, fiskberedningsindustrier samt fiske av tonfisk, bläckfisk och diverse pelagiska fiskar. Men transporter och service till fiskeriföretag är bolagets huvudområde tillsammans med tonfiskhandel:

Their primary function is as a tuna trader – and the company originally started out trading longline caught tuna (expanding into purse seine tuna in 1981). In addition to buying and selling tuna, FCF also provide a range of services to fishing vessels, for which they work with a network of over 30 carrier vessels and 20 bunker vessels.

As of March 2012, the company had a net worth of approximately NTD 8 billion ($270.6 million), with annual sales of just under NTD 54 billion ($ 1.86 billion) and net profit of more than NTD 1.25 billion ($42.4 million). As of March 2012, the total catch of the whole Taiwanese distant water fishing industry (all species) was estimated to be worth NTD 47 billion ($1.6 billion). By their own account they handle >600,000mt of tuna and >100,000mt of other fish annually40. By comparison, the total annual tuna catch of the Taiwanese distant-water fishing industry (ie. Taiwanese flagged vessels) was 310,000mt as of March 2012.

The fish is sourced from a network of 200-300 longliners, targeting albacore for North American markets, approximately 200 longliners that deliver to the sashimi market and more than 60 purse seine vessels. These vessels operate in all oceans, throughout the year and they claim to supply over 100 processors and to be ‘the major supplier to the majority of them.

fcf-map

De viktigaste dotterbolagen och Intressebolagen är South Pacific Tuna Corp (SPTC) i San Diego, USA, South Seas Tuna Corp (SSTC) i Papua Nya Guinea (PNG), Nambawan, som också finns i PNG samt Cosmos och Ichiban i Ghana.

SPTC sköter 14 USA-flaggade fiskebåtar för tonfiskfiske. Alla är snörpvadsbåtar som fiskar i de västliga delarna av Stilla Havet. Företaget leverera tonfisk till FCF såväl som till Thai Union. FCF är sannolikt en mindre ägare i företaget men en stor kund.

När det gäller SSTC är det företaget ett samarbete nederländska Cornelis Vrolijk-koncernen via deras dotterbolag Jaczon och med PNG:s regering. FCF är största delägare.

Nambawan är ett fiskberedningsföretag som tillverkar konserverad tonfisk med mera. Delägare i företaget är också de Filippinska fiskeriföretagen TPJ och TSP som både i huvudsak fiskar för FCF:s räkning.

Cosmos och Ichiban i Tema är konservföretag respektive styckningsföretag för tonfisk. Bägge företagen ägs av FCF tillsammans med koreanska Silla. I Ichiban är också det koreanska företaget Jeong Pil delägare.

FCF FisheryFCF är i en process för att få MSC-märkning för sitt fiske samtidigt som bolaget anklagas för att använda sig av fiskeflottor som begår vidriga övergrepp, har slavarbetskraft eller med slavliknande förhållanden som dessutom ska ägna sig åt IUU-fiske. En mycket stor del av världens IUU-fiskebåtar genom tiderna har konstaterats ha taiwanesisk flagg. Båtar tillhöriga SPTC har också dömts för illegalt fiske.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!