Gutterne på kutterne

Gutterne på kutterne är en dansk TV-serie som handlar om några fiskare i fiskeläget Thorupstrand vid Jammerbugten i Nordjylland. Tre säsonger är producerade så här långt och den tredje sänds just nu. Thorupstrand är ett fiskeläge där fiskebåtarna som saknar hamn och fiskebåtarna dras därför upp på sandstranden. Runt Jammerbugten finns flera såna dansk fiskelägen och det som svenskar kanske känner bäst till är Løkken, en ort som dock främst lever på turism.

De fiskare det handlar om är Jan Olsen och Jonny Olsen som har båten HM 93 Liv (13 meter lång, 23 bruttoton), Jesper Olsen och Bo Olsen som har HM 90 E.M. Olsen (11 m lång, 11 bt) och Kristian Nielsen med HM 79 Kikani (10 m, 14 bt). Det handlar om fiske med garn och snurrevad från båtar med klassiskt danskt fiskebåtsutseende, av trä och målade ljusblå. De ingår alla i Thorupstrands Kystfiskerlaug som är en av Danmarks största innehavare av fiskerättigheter (kvoter) och sammantaget hör de fiskare som är med i Kystfiskerlauget till de som landar mest rödspätta och torsk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!