Smögenvarvet

Smögenvarvet grundades 1914 av Marstrands Mekaniska Verkstad som ett filialvarv, Smögens Slip & Mekaniska Verkstad. 1931 övertogs det av Anders Abrahamsson som kom från varvsägar- och båtbyggarfamiljen som drev Vasseröds varv på sydvästra Orust.

Smögenvarvet

Smögenvarvet

Varvet kom från början att fokusera på reparation och underhåll av fiskebåtar och bruksbåtar för att senare allt mer inrikta sig på underhåll och service av fritidsbåtar. Fiskebåtar liksom färjor och mindre bruksbåtar har också byggts vid varvet. Flera fiskebåtar har också byggts om till häcktrålare (ex. SD 248 Axö, SD 67 Lilleskär) och trålare (LL 377 Canopus) vid varvet.

På 60-talet övertogs varvet av sonen Hasse Abrahamsson och idag drivs det av hans tre barn Stefan, Anders och Lisen Abrahamsson. 1988 bildades Smögenvarvet i Smögen AB. Idag sysslar varvet med underhåll och ombyggnad av fiskebåtar, mindre bruksbåtar och fritidsbåtar samt vinterförvaring av fritidsbåtar. Varvet bygger även en del mindre bruksbåtar. Antalet anställda är 6 personer.

Advertisements
Gilla Anders Svensson på Patreon!