Svenskt kräftfiske

Med det menar jag som är från Bohuslän fiske efter havskräftor som är ett av de mer ekonomiskt betydande fiskena i Sverige. Havskräftor fiskas i huvudsak med ristförsedda bottentrålar i Sverige. År 2010 fiskades totalt 1 255 ton havskräftor av yrkesfiskare. Av dem cirka 650 ton med rist (52 %), 290 ton med bur (23 %) och 310 ton med annan bottentrål (25 %). Burfiske är betydligt mer miljövänligt då bottentrålar onekligen påverkar havsbotten negativt. Ristförsedd trål är dock bättre än vanlig bottentrål då det innebär mindre bifångster av torskfisk och plattfisk:

Artselektionen baseras på en rist av samma typ som används i räktrål. Den sitter i bakre delen av trålen och är vinklad så att den leder upp fisk och annat som är större än spjälavståndet, 35 mm, till ett hål i tråltaket där de kan simma ut. Torsk och andra liknande fiskar, som är ca 35 cm långa kan ta sig igenom öppningarna i risten, men också 65 – 70 % av mindre fisk leds ut ur trålen. Däremot har inga förluster av fullstor havskräfta registrerats. För att få ut en del av de små fiskarna som går igenom risten och hamnar i lyftet, har vi testat lyft med enbart fyrkantsmaskor. Fångsten av småfisk har då reducerats ytterligare med ca 45 %.

En kräfttrål dras närmare botten än en räktrål och är därför skadligare än en räktrål.

Många räktrålare bedriver kräftfiske under en del av de perioder då man inte fiskar räkor och det gäller sannolikt också en del torsktrålare. Huvuddelen av torsken som fångas på den svenska västkusten är bifångst vid kräftfiske. Det finns också fiskare som främst ägnar sig åt kräftfiske, både i Halland och Bohuslän, i Kattegatt och Skagerak. 2008 fanns 18 båtar som fiskade kräftor i Halland.

Några som fiskar havskräftor är det tre bröderna Inge, Mats och Lars Johansson som äger två större trålare som är hemmahörande i Träslövsläge. En av dem är i huvudsak inriktad på kräftfiske och en annan på torskfiske kombinerat med pelagiskt fiske efter sill och skarpsill. Många kräfttrålare är dock små som exempelvis Peter Olssons LL 377 Canopus och i snitt är kräfttrålare mycket mindre än torsktrålare och räktrålare.

I media: SR, BL, GP,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!