Bryngelsson – Stella Nova

Stella Nova Fiskeri AB är ett fiskeriföretag som är hemmahörande på Öckerö, men ägarna Stig Bryngelsson och Christer Bryngelsson är så vitt jag förstår från Fotö och på den ön brukar fiskebåtar med namnet Stella Nova vara registrerade. Under senare år har det funnnits flera båtar med dett namn och det är svårt att hålla reda på dem. Även flera båtar med namnet Stella Polaris har ägts av Stella Nova Fiskeri AB.

2008 såldes GG 464 Stella Nova av Fotö på 471 ton till Magnarson A/S i Norge. Den båten tycks idag heta Atløy Viking och idag vara på 499 ton.

En tidigare Stella Nova fick namnet GG 920 Stella Polaris av Fotö år 2006. Denna båt är på 308 ton. 2007 (7/10) och 2010 såldes den av Stella Nova Fiskeri AB till Tor Rederi AB (f.d. Aldo Fiskeri AB, familjen Ahlström) och vidare till Svante Carlsson och Göran Gunnarsson i Träslövsläge. Båten fick då namnet VG 59 Lipton vilket den heter än idag.

En äldre Stella Polaris såldes 2006 till Norge, men kom snart tillbaks till Sverige och blev GG 570 Marina av Hönö. Båten förliste i december 2006. I sin tur har en ännu tidigare Stella Polaris som såldes 2005 efter flera turer hamnat i Norge. Om den ägdes av Stella Nova Fiskeri AB eller inte är okänt. Utöver dessa båtar finns det ytterligare en båt som ägt namnet Stella Polaris av Donsö och som såldes 2002. Den tycks idag heta M 20MD Ringskjaer och vara på 420 ton.

Redan 2008 såldes en båt som tidigare haft namnet Ganthi från Norge (Magnarson A/S) till Stella Nova Fiskeri AB för att bli GG 464 Stella Nova av Fotö . Denna båt tycks ha varit på 535 ton och såldes 2010 till Bristol Fiske AB och Västfjord Fiskeri AB för att senare säljas vidare till Fiskeriselskabet Stella Nova ApS i Danmark samma år. Båten fick då namnet AS 464 Stella Nova. Den har byggts om och är en pelagisk trålare på 645 ton. Fiskeriselskabet Stella Nova ApS ägs av Stig Bryngelsson och Christer Bryngelsson. Utöver den danska båten verkar man inte äga någon annan fiskebåt idag.

En äldre Stella Nova återfinns idag i Namibia med ett norskt namn, Dyrnesvag. Den är på 464 ton och ägs av Eigelaars Belange Walvis Bay (Pty) Ltd. Den är byggd i Sverige så den har sannolikt varit svensk tidigare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Bryngelsson – Stella Nova”

Kommentarer är stängda.