Västfjord Fiskeri

Västfjord Fiskeri AB är hemmahörande på Fotö. Företaget äger den pelagiska trålaren GG 218 Västfjord (eller Westfjord) på 499 ton. Det var tidigare en norsk fiskebåt med namnet Shannon. Företaget ägs av familjen Gustavsson samt Richard Jarander.

Under åren 2008-2012 figuerarde företaget i en rad affärer med fiskefratyg. Det gjorde även många andra pelagiska fiskeriföretag. 2008 köpte man GG 517 Kenty från Kenty Fiskeri AB. Köpet gjordes i samarbete med Gustus AB, Bristol Fiske AB med flera.

2009 deltog man först i köpet av VK 190 Scanö tillsammans med FF Boköland AB, Slite, Bristol Fiske AB, Lennart Oskarsson, Johan Oskarsson, Per-Axel Oskarsson, Bertil Oskarsson, samtliga Västra Frölunda  och Gustus AB. Båten fick ett nytt namn och nummer VY 76 Boköland. Samtidigt sålde samma företag den tidigare Boköland på 149 ton till VK 190 Fiskeri AB. Denna båt döptes om till VK 190 Scanö.

Lite senare samma år deltog man i ett liknande köp av SD 539 Gryning som döptes om till VG 161 Silverfors. Båten köptes av en lång rad personer och bolag; Bristol Fiske AB, Västfjord Fiskeri AB, Fisk & Skaldjursnätet i Göteborg AB med 36/240 var, Lennart Oskarsson, Johan Oskarsson, Per-Axel Oskarsson, Bertil Oskarsson med 9/240 var, Yngve Andersson, Johnny Andersson, Claes Yngvesson med 32/240 var. Dessutom medverkade man i en affär med LA 1 Anette tillsammans med FF Boköland (52/100), Bristol Fiske AB (12/100), Västfjord Fiskeri AB (12/100), Gustus AB (12/100), Bertil Oskarsson (3/100), Lennart Oskarsson (3/100), Johan Oskarsson (3/100) och Per-Axel Oskarsson (3/100).

2010 fortsatte affärerna och en rad båtar som sen avregistrerades inköptes, andelarna i Boköland såldes osv. Även desas affärer gjordes i allmänhet ihop med Bristol Fiske AB, Gustus AB och ett antal privatpersoner. Man sålde dessutom sin andel i Stella Nova till Stella Nova Fiskeriselskab ApS i Danmark. Båten hade Bristol Fiske AB och Västfjord Fiske AB först köpt från Stella Nova Fiskeri AB, ett företag med samma ägare som det danska bolaget. Den pelagiska trålaren Kenty såldes vidare till Olle Larsson i Kungshamn och den är idag Sveriges största räktrålare med namnet LL 1248 Saibon av Kungshamn.

2011 sålde man GG 502 Hemland till Finland och året efter även GG 218 Västfjord som var 422 ton. Istället köpte Västfjord Fiskeri AB in en ny båt från Norge som alltså är den nuvarande GG 218 Västfjord, en av medlemsbåtarna i Swedish Pelagic Federation Producentorganisation (SPFPO).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Västfjord Fiskeri”

Kommentarer är stängda.