Ginneton – Claesson

Ett av de större fiskeriföretagen i Sverige är Fiskeri AB Ginneton. Företaget ägs av familjen Claesson som är nära släkt med familjen Ahlström. Fiskeri AB Ginneton har dotterbolaget Fiskeri AB Nimber.  I motsats till de flesta fiskeriföretag i Sverige så har Ginneton en fungerande hemsida där det finns information:

Företaget har sin hemmahamn i Fiskebäck som ligger strax beläget utanför Göteborg, på svenska västkusten. Företaget har jobbat i fiskerisektorn sedan 1977.

Företaget drivs idag utav Kurt, Sture och Thor Claeson ihop med sina respektive söner.

Företaget började fiska med ett östyskfartyg som övertogs 1977, från Ganthi VI. Fartyget såldes senare till Bornholm.

Efter 10 år så beställdes och byggdes ett nytt fiskefartyg 37 meter långt och 9,70 bred. Fartyget som ritades av dåvarande Nordvestconsult byggdes på Johannes Kristensen Skibsbyggeri A/S som byggnummer 179 och blev levererat 1987. Fartyget utrustades senare med RSW tankar och ringnots utrustning, samt förlängdes till 41 meter. Fartyget såldes till Norge 1998.

1998 levererades ännu ett nytt fartyg ritat av Vik & Sandvik, Norge och byggt West Contractors AS, Ölensvåg i Norge som varvets 15 nybygge. Fartyget är byggt för kombinerad trål och ringnotsfiske. Fartyget används ännu i fiske.

2005 Inköptes Fiskefartyget Rödskär. Fartyget bytte namn till Vera C GG210 och ligger och fiskar i det demersala segmentet.

2009 så köptes Ginneton nr 2 tillbaka från Norge, under namnet Nimber GG202. Nimber bedriver idag partrålning i Östersjön och Skagerack ihop med Ginneton.

2010 inköptes fiskefartyget Veronica Av Fiskebäck GG 352, ex Polaris från Hirtshals. Fartyget bedriver fiske inom det demersala segmentet.

Nimber är numera registrerad i Danmark som S 202 Nimber och ägd av företaget Gifico ApS som ägs av familjen Claesson.

GG 203 Ginneton är en pelagisk trålare och snörpvadsbåt på 845 ton, S 202 Nimber en pelagisk trålare på 537 ton, GG 352 Veronica som är en torsktrålare på 185 ton som främst fiskar i Österjöns och GG 210 Vera C, en kustfiskebåt på 61 ton för bland annat kräftfiske och fiske efter plattfisk, torsk med mera i Kattegatt och Skagerak. Det pelagiska fisket handlar om att man fiskar sill och skarpsill i Östersjön samt sill, skarpsill, makrill och tobis i Västerhavet (Nordsjön).

Familjen Claesson äger också Gifico Fiskexport AB.

Läs också:

Mer: Youtube,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

PS. 131021. S 202 Nimber har sålts. Istället äger familjens danska bolag, Gifico ApS, den stora trålaren S 205 Ceton på 1 337 ton. Fiskeri AB Ginneton äger idag också GG 663 Crona på 211 ton, tidigare GG 683 Rön (Alfhild Fiskeri AB).

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!