Bryngelsson

Från cirka 1900 tillhörde Oskar Bryngelssson vadlaget som kallades ”lundgrenarna”. I vadlaget ingick då också Martin, Gustav, Janne, August, Johan och Karl Lundgren, Teodor, Alfred, Hilmer och Olof Hansson samt Johan Johansson. De första båtarna var GG 400 Äran med Alfred Ryberg, Alfred Hansson och August Olofsson som ägare samt GG 401 Skandia med Oskar Bryngelsson, Sven Bryngelsson och Karl Lundgren som ägare.

Bernhard Bryngelsson var en av delägarna i båten GG 506 Themis som ägdes ihop med Bror Ryberg, Alex Ryberg och Hilmer Olsson. Themis var på 27 ton, köptes 1912 och såldes 1932. Båten ingick i vadlaget Themis-Nordpol i vilket Bernhard Bryngelsson var medlem. I detta vadlags efterföljare var Polen-Ester (1938-53) var Arvid Bryngelsson medlem. I vadlaget Bröderna som fanns 1900-22 var August Bryngelsson medlem.

Flera personer ur släkten Bryngelsson tillhörde senare vadlagen Milly-Kasty och Milly-Märta. Medlemmar i Milly-Kasty var Martin, Emil och Knut Karlsson, Arvid, Gustav och Axel Bryngelsson, James och August Olofsson, Rickard Olsson, John Lundgren, Alban Berntsson, Olof Olausson, Olof Andersson och Gottfrid Hansson. Vadlaget Milly-Kasty existerade 1922-29 då det ersattes av vadlaget Milly-Märta. I vadlaget Milly-Märta ingick Martin Karlsson, Arvid, Axel, Gustav och Georg Bryngelsson, Gottfrid, Herbert och Olof Hansson, Olof Olausson, August Olofsson, Olof Andersson, Alban Berntsson och Arne Johansson. Detta vadlag upphörde 1938. Arvid Bryngeslsson bytte till vadlaget Polen-Ester när Milly-Märta lades ner.

Arvid och Gustav Bryngelsson var också delägare i GG 573 Milly på 30 ton, en av vadlagens båtar. De var ägare tillsammans med James Olofsson och Hjalmar Lundgren. Från 1929 var Axel Bryngelsson delägare i den nyinköpta GG 604 Märta, också på 30 ton,  tillsammans med Gottfrid Hansson och Herbert Hansson. Märta såldes 1944 och Milly troligtvis några år tidigare.

Medlemmar ur familjen Bryngelsson var samtidigt bland de tidigaste ägarna av trålare, fiekbåtar som fiskade med bottentrål. August Bryngelsson var tillsammans med Olof Utbult ägare av GG 1 Balder, sannolikt den första båten på båten som utrustades för trålfiske. En annan tidig trålare var GG 752 Myggan som ägdes av Sven Bryngelsson och Gustav Bryngelsson.

Senare var Seth Bryngelsson delägare i GG 92 Zaida på 48 ton tillsammans med Martin Karlsson, Karl Sjöberg, Verner Ryberg och Oskar Olofsson. Zaida inköptes 1934 och förliste vid Nidingen under andra världskriget då den var i den svenska marinens tjänst. De fem delägarna köpte en ny båt 1945, GG 294 Västanfors. Denna trålare blev sen en av de första fiskebåtarna att fiska med flyttrål. Detta gjorde den tillsammans med Themis, så kallad partrålning.

1948 köptes trålaren GG 338 Sydö på 56 ton av Gilbert Olofsson, Åke Sjögren, Rune Bryngelsson och Bert-Arnold Olofsson. 1956 såldes den igen, istället införskaffades GG 338 Dux på 62 ton. Ägare till denna, den första båten med namnet Dux, var Gilbert Olofsson, Rune Bryngelsson och Gunnar Bryngelsson. Bert-Arnold Olofsson blev istället delägare i GG 515 Althea tillsammans med svärfadern Edvard Edvardsson och brodern Bror-Helmer Olofsson två år senare.  Den första GG 338 Dux såldes 1962 och en ny köptes med samma namn och nummer, men rejält mycket större, 99 ton. Den hade samma ägare som den första och såldes 1976. Året efter köpte Gunnar Bryngelsson en båt på 62 ton, GG 159 Brita, tidigare hemmahörande på Donsö.

Britta finns än. 1997 såldes den till Nederländerna där den bär namnet GG 159 Dinos och är en segelskuta.

Efter Britta kan jag inte hitta någon fiskebåt som ägts av någon med efternamnet Bryngelsson på Rörö. I Rörö Strandkassas styrelse är dock en Ronnie Bryngelsson suppleant. Denne är också socialdemokratisk politiker i Öckerö kommun och son till några som var grannar med oss när jag var liten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Bryngelsson”

Kommentarer är stängda.