Havfisk

Störst av alla norska fiskeriföretag är börsnoterade Havfisk ASA (tidigare Aker Seafoods ASA). Detta så länge vi håller oss till verksamhet i Norge. Internationellt är Møgstergruppen betydligt större.

Totalt äger Aker Seafoods 11 stora fiskebåtar i de tre dotterbolagen Nordland Havfiske AS (ägarandel 96 %), Finnmark Havfiske AS (98 %) og Hammerfest Industrifiske AS (60 %). Företaget har 370 anställda. Totalt fiskade de 13 båtarna man ägde år 2008 för 573 miljoner norska kronor. Dessutom äger man ett antal fiskberedningsföretag. Verksamheten vid dem handhas dock av systerföretaget Norway Seafoods ASA.

Huvudägare i Aker Seafoods ASA är Aker ASA (via Converto Capital Fund AS) med 73,32% och huvudägare i Aker ASA är Kjell Inge Røkke via ett antal bolag med namnet Trg. Aker Seafoods har huvudkontor i Ålesund. Näst största ägare i företaget är Marine Harvest ASA med 11,92 %. Marine Harvest ASA kontrolleras av John Fredriksen.

Tidigare ägde företaget också Norway Seafoods ASA, men numera är detta bolag separat. Huvudägare i Norway Seafoods är Converto Capital Fund AS med 73, 63%. Marine Harvest ASA äger 11,93 %. Converto kontrolleras, som redan nämnts, av Kjell Inge Røkke.

Gadus Poseidon

De olika fiskeriföretagen har uppstått genom olika uppköp och fusioner, Nordland Havfiske AS skapades 2006:

Nordland Havfiske AS består av tidligere Havfisk AS i Melbu og Lofoten Trålerrederi AS i Stamsund. De ble fusjonert sammen fra og med 2006 og fikk navnet Nordland Havfiske AS. Rederiet eier og driver i dag fem trålere, hvorav tre frysetrålere, en ferskfisktråler med frysekapasitet og en ferskfisktråler. Rederiet har 12 torskekonsesjoner og rekekonsesjoner på fire av båtene.

Havfisk AS ble kjøpt opp av Norway Seafoods AS, nå Aker Seafoods ASA i 1996. Havfisk AS ble stiftet i 1953 og var eiet av Melbu Fiskeindustri siden 1980.

Lofoten Trålerrederi AS ble stiftet i 1962 av flere lokale industribedrifter med Aker Seafoods J. M. Johansen AS som den største, samtlige kommuner i Lofoten unntatt Værøy og Røst, i tillegg til andre større investorer.

Nordland sysslar alltså med  fiske efter räkor och vitfisk (torsk, gråsej, kolja etc). För ändamålet äger man 5 stora fiskebåtar, frystrålaren N-H30 Vesttind på 2 243 ton, trålaren N-H35 Hekktind på 1 120 ton, frystrålaren N-VV7 K. Arctander på 1 199 ton, trålaren N-VV11 Stamsund (615 ton) och frystrålaren N-H 10 Havtind (1 860 ton).

Hammerfest Industrifiske AS äger för sin del två fiskebåtar som fiskar torsk, sej och kolja. Det är trålarna F-H213 Nordfjordtrål på 931 ton och F-H17 Doggi på 601 ton. Hammerfest Industrifiske är ett gammalt företag som sålt och köpt ett stort antal båtar genom åren:

Hammerfest Industrifiske AS ble etablert i 1953. Steamtråleren ”Dunsby” ble innkjøpt fra England og omdøpt til ”Findus 1”. I 1954 ble ”Findus 1” ombygget, og endret navn til ”Skaidi”. Ytterlige tre trålere ble innkjøpt fra England og gitt navnene ”Rairo”, ”Gargia” og ”Masi”. I 1966 ble rederiets første hekktråler ”Håja” levert.

I perioden fra 1970 til 1973 ble rederiets nybyggingsprogram, ”ti identiske fartøy”, gjennomført og rederiet fikk sitt nåværende navn. Fartøy nr. ni i rekken av nybygg ble ikke satt i drift, men leid ut og siden solgt til Færøyene. I 1989, 1996 og 1997 ble ”Gargia”, ”Rairo” og ”Jergul” fullstendig ombygget og oppgradert.

I 1991-92 ble tre fartøy tatt ut av fiske og solgt, og i 1997 ble ytterlige et fartøy tatt ut av fiske. I 2007 kjøpte selskapet ”Doggi” (ex. Soløyvåg”) for utskiftning av ” Jergul”. Deretter ble ”Jergul” solgt. I 2009 ble ”Nordfjordtrål” innkjøpt og utskiftet med ”Gargia”. I 2010 ble ”Rairo” tatt ut av fiske og kvotene strukturert over på de øvrige fartøyene i rederiet.

Det sista fiskeridotterbolaget är Finnmark Havfiske AS:

Selskapet ble etablert i 2006 etter fusjon av flere rederier i Finnmark. Bakgrunnen for dette var Aker Seafoods ASA`s oppkjøp av West Fish – Aarsæther AS som disponerte fire fartøyer og ca 11 torskekonsesjoner i Finnmark.

Finnmarks fyra båtar är frystrålaren F-VS117 Båtsfjord på 1 190 ton, trålaren F-BD2 Jergul på 585 ton, trålaren F-M174 Skaidi på 699 ton och frystrålaren F-BD147 Kongsfjord på 1 598 ton.

Vidare har Aker Seafoods AS beställt tre nya trålare för leverans år 2014.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!