Vardin

P/f Vardin är en färöisk fiskerikoncern. Ögruppens största. Företaget äger 5 fiskebåtar, Gamli Trondur i Gøtu, en pelagisk trålare och snörpvadsbåt på 2 172 bruttoton, FD 175 Trondur i Gøtu, en pelagisk trålare och snörpvadsbåt på 3 524 ton, FD 86 Finnur Fridi på 2 790 ton, också en kombinerad trålare och snörpvadsbåt för pelagiskt fiske. FD 125 Saksaberg på 662 ton är däremot en renodlad snörpvadsbåt precis som FD 42 Jupiter på 2 270 ton.

Alla fiskebåtarna ägs via olika dotterbolag:

P/F Varðin er móðirfelag hjá feløgunum, sum reka fýra uppsjóvarskip. P/f Driftin, ið eigur M/s Jupiter, P/f Krossbrekka, eigur M/s Finnur Fríða, P/f Hvamm, ið eigur M/s Trónda í Gøtu, og Sp/f Gulenni, ið eigur M/s Saksaberg.

M/s Jupiter, M/s Finnur Fríði og M/s Tróndur í Gøtu eru nóta- og trolskip, ið hoyra til skipabólkin nótaskip. Skipini fiska makrel, sild, svartkjaft og lodnu. M/s Saksaberg hoyrir til skipabólkin ídnaðarskip og fiskar ídnaðarfisk, umframt sild og makrel.

P/f Varðin eigur 60% av partapeninginum í Sp/f Skygni, ið eigur ein virkisbygning, sum verður útleigaður. P/f Varðin eigur eisini í P/f Kelduni saman við 05.08.07 Sp/f, Bergfrost P/f, FramInvest Sp/f, Havsbrún P/f, Krúnborg P/f og Palli hjá Mariannu P/f. P/f Keldan er ein av fimm eigarum í P/f Effo.

Vardins båtar fiskar makrill, sill, kolmule (svartkjeftur) och lodda. Företaget grundades år 1985 av en grupp fiskare.

När Färöarnas största företag, Faroe Seafood gick i konkurs 2010 övertogs företagets fiskebåtar av ett nytt bolag, P/f Faroe Link Maritime. I det nya företaget fick Vardin en ägarandel på 45%, medan Framherji och isländska Samherji fick 25% var och P/f Bacalao 5%. De båtar som ägs av Faroe Link Maritime är trålaren FD 1202 Stelkur på 462 ton, den lika stora trålaren FD 1201 Bakur, FD 1203 Heykur på 665 ton, FD 1204 Falkur på 665 ton, FD 1205 Rokur på 756 ton och FD 1206 Lerkur på 550 ton.

Vardin har också intressen i fiskuppfödningsindustrin, Havsbrun AS liksom inom fiskberedningsindustrin.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Vardin”

Kommentarer är stängda.