Rosund

Norskt fiskeriföretag som huvudsakliken ägnar sig åt att fiska vitfisk, dvs torsk, kolja, sej och liknande. Moderbolag i koncernen är Rosund Holding AS, men verksamheten bedrivs av Rosund Drift AB och Nordfjord Havfiske AS. Ägare av koncernen är familjen Gjösund.

Nordfjord Havfiske AS äger trålaren Atlantic Star på 1 955 ton. Rosund Drift AS är moderbolag till Nordfjord Havfiske AS och är det bolag som bemannar båten och driver fiskeriverksamheten.

Tidigare har man också ägt trålaren Brattegg på 1 630 ton som idag återfinns vid ryska Stillahavskusten och ägs av Yuzhno Kurilskiy Rybokombinat. Med tanke på att flera av bolagets båtar har norska namn kan man ju misstänka att det också delvis finns norska ägarintressen bakom bolaget.  Förutom Brattegg äger bolaget också Vardholm på 1 572 ton, en trålare ombyggd till underhålls- och forskningsfartyg och kylbåten OS Reefer på 1 423 dödviktston.

Enligt det ryska skeppsregistret äger det ryska företaget ytterligare två fiskebåtar, Atlas på 748 ton och Sviritsa på 248 ton.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!