Gunnar Langva – Longva

Longva är namnet på en rad personer inom norskt fiske. Sannolikt är de på något sätt vara släkt med varandra. Flera är involverade i fiskeri och fiskhantering.

Gunnar Langva AS ägs av bröderna Gunnar Svein Longva och Bjarne Stig Longva via varsitt holdingbolag. Företaget som hör hemma i Ålesund äger den kombinerade snörpvadsbåten och trålaren M 139A Gunnar Langva på 2 223 ton.

Ett annat företag som ägs av personer med namnet Longva är fiskförsäljnings- och fiskberedningsföretaget AS Longvafisk som ägs av Odd Inge Longva. Hur han är släkt med de ovan nämnda är oklart.

AS Longvafisk grundades 1963 av John Longva:

AS Longvafisk ble etablert i 1968 av fabrikkskips Pioneer John Longva som et salgsselskap for Norges første fabrikkskip ”LONGVA”.

Vi er i dag leverandør til dagligvare og storkjøkkenmarkedet i Norge. Samtidig har vi et kaiutsalg med et stadig økende vareutvalg av frosne delikatesser av sjømat til privatkunder. Det er Ålesunds eldste fiskeutsalg som har vært der siden ”tidenes morgen”, mer eller mindre uavbrutt på samme plass.

Longva var en backebåt (långrevsbåt) som bland annat fiskade utanför Grönland och i Barents hav på 1960-talet och den första frystrålaren i Norge som lade grunden till det samarbete som idag heter Norwegian Frozen at Sea:

Skipper John Longva, som fisket ved Vest-Grønland med linebåten ”Longva”, hadde i 1954 vært om bord i den engelske fabrikktråleren ”Fairtry I” da begge båtene lå i havn på Grønland. ”Fairtry I. som var eid av Salvsesen-rederiet i Leith (Skottland), hadde en rekke startproblemer, spesielt i produksjonen. Longva så likevel raskt at konseptet med fiske og produksjon på samme fartøy var framtidsrettet. John Longva tok kontakt med Liaaen-verftet i Ålesund, og sammen med ingeniør Nils Liaaen og ingeniør Reidar Sætremyr, som senere ble en sentral fabrikkskipsreder, begynte disse å utarbeide tegninger for den første norske fabrikktråleren. Dette ble en vesentlig mer kompakt båt enn ”Fairtry I”. Etter mange års utviklingsarbeid og utffordringer når det gjaldt finansiering, ble det til slutt inngått en byggekontrakt mellom A.M.Liaaen AS og Longvatrål AS.

”Longva” hadde også mange problemer i starten, men disse ble etterhvert løst, og det gikk ikke lang tid før ”Longva” var en ubetinget suksess. Utover i 1960-årene ble det bygget flere fabrikktrålere for norske redere, med Liaaen-verftet som det ledende byggeverftet. Etterhvert kontraherte rederier i andre land, spesielt Færøyene, samme type båter.

Oppbyggingen av den norske fabrikktrålerflåten fortsatte utover i 1970- og 1980-årene. På midtene av 80-tallet så det svært lyst ut både for torsk og hyse i Barentshavet, og nesten samtlige norske fabrikktrålere ble i perioden 1985-89 erstattet med nybygg. Ved årsskiftet 189/90 var flåten på 25 fartøy. Men før alle var levert fra verftene i Norge og Danmark hadde ressusutsiktene snudd. Kvotene ble drastisk redusert og de fleste rederiene fikk store problemer. Men de ga ikke opp, alternativer ble funnet. Blant annet ble 5 trålere chartret til rederier på New Zealand og andre ble solgt til Argentina eller Grønland etter bygget om til andre formål…

Leidulf Magnar Longva och Rolf Longva äger för sin del Longva Invest AS som äger fiskberedningsföretaget Gjendemsjø Fisk AS.

En annan person är John Per Longva som äger Longvagruppen AS som sin tur är minoritetsägare i familjen Remøys Rem Star AS, kontrollerat av Rem Offshore ASA och Havtrål AS och hälftenägare i företaget Øyavind AS.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Gunnar Langva – Longva”

Kommentarer är stängda.