Ytterstad

Ytterstad-koncernen består av Ytterstad Fiskeriselskap AS med dotterbolag. Familjen Ytterstad äger företaget via holdingbolaget Ytterstad Holding AS. Företaget har sina rötter så långt tillbaka som 1907:

I 1905 startet Marelius Ytterstad og Kristoffer Husjord A/S Lødingen Handel.

I februar 1907 trakk Husjord seg ut, og Marelius overtok eiendommen og butikken. I 1908 brant butikken, men ble bygd opp året etter. Da med både leilighet og bakeri. I tillegg bygde han brygge og kai. I 1911 ble brygga og kaia større, og stod ferdig utbygd i 1913. Nå starter han for alvor kjøp og produksjon av fisk, i hovedsak torsk og sild.

I 1911 kjøpte Ytterstad dampskøyta «Havsula», en trebåt på ca. 80 tonn som ble brukt til å frakte sild. Den hadde dampmotor og seil.

Sammen med sin svigerbror Olav Vangen, hadde Marelius også notbruk og fiskebåten «Lejon».

A/S Lødingen Sildoljefabrikk hadde også kjøpt dampskøyta «Pelican».

Bedriften gikk godt, og det var god butikk i å kjøpe og selge fisk. Flere båter ble kjøpt, blant annet «M/S Gyda» (1912), «M/S Viktor (1920) og «Midnatsolen» en galeas fra 1919.

Båtene ble brukt til frakt av sild og torsk, og «Midnatsolen» ble i tillegg brukt til saltefartøy under skrei- og torskefiske i Lofoten og Finnmarka. Det var «Midnatsolen» og de store sildeårene midt på 50-tallet som var med å danne grunnlaget for videre vekst.

Företaget övertogs vid Marelius Ytterstads död av barnen. Ledande bland dem var Einar Ytterstad ocvh Terje Ytterstad. Den förstnämnde blev också en viktig lokal politiker i Lødingen.

Verksamheten handlar främst om pelagiskt fiske efter sill och andra pelagiska fiskarter samt vidarebearbetning av den fångade fisken.

Idag är det Magnus Johan Ytterstad som är den dominerande familjemedlemmen i företaget som driver två större kombinerade flyttråls- och snörpvadsbåtar, N 17LN Rødholmen på 1 874 ton och N 189LN Kanstadfjord på 1 428 ton via dotterbolagen Rødholmen AS och Kanstadfjord AS.

Andra dotterbolag i koncernen är bl.a. Lødingen Fryseri AS, Sjøfisk AS och Lødingen Mekaniske AS. Ytterstad äger också en minoritetsandel på 9,35% i Norway Pelagic ASA. Verksamheten som tidigare ägdes och drevs av Lødingen Fryseri AS är idag en del av Norway Pelagic.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!