Belgiska och nederländska företag utreds för tjuvfiske

EU har beslutat sig för att undersöka vad som misstänks vara tjuvfiske i vatten som tillhör Sierra Leone i Västafrika. Ett nederländskt företag och ett belgiskt företag misstänks för inblandning i tjuvfisket som enligt anklagelserna från Environmental Justice Foundation (EJF) ska ha utförts av fiskebåten Kum Woong 101 som har sydkoreansk flagg:

On Sept. 18-19, the vessel was observed traveling at fishing speed (1-5 knots) within Sierra Leone’s inshore exclusive zone (IEZ) off Turtle Island, and coming within one nautical mile of the shore.

Although Kum Woong 101 had a fishing license from Sierra Leone, industrial vessels are banned from operating in the country’s IEZ, said EJF.

Coinciding with the satellite data, EJF’s community coordinator in Bonthe Town received numerous reports of a trawler fishing illegally near the shore of Turtle Island and the western part of Sherbro Island.

EJF is working with government authorities based in Bonthe Town to document these reports, which it says “correspond directly” to the movements of Kum Woong 101.

The monitoring then showed Kum Woong 101 transferring its catch onto a Dutch-flagged refrigerated cargo vessel, Holland Klipper, on Sept. 20, in neighboring Guinea.

EJF then called the captain of Holland Klipper, who confirmed that they had just taken 4,385 cartons onboard from Kum Woong 101, and said the vessel was destined to Cape Town, South Africa before heading to Busan in South Korea.

Holland Klipper

Holland Klipper

Båten lastade alltså över fångsten till kylfartyget Holland Klipper som ägs av det nederländska rederiet Seatrade och är befraktat av de belgiska företaget Green Sea Chartering BVBA. Ägare till fiskebåten Kum Woong 101 är Kum Woong Fisheries. Green Sea och Kum Woong förnekar tjuvfiske:

Seatrade did not return a request for comment to Undercurrent. However, both Kum Woong Fisheries and Green Sea have refuted the allegations.

According to Korea Herald, Kum Woong aid the ship caught the 85 metric tons in waters off Guinea Bissau with a legitimate license, but said the captain and chief engineer fell ill, so it had to enter the Freetown port in Sierra Leone where better medical services were available.

“The catch was the product of our work over the past six months in Guinea Bissau ― not Sierra Leone ― we usually get 3-4 tons a day at best,” managing director Chun Hyo-yul told the Herald.

He added the vessel had paid a fine of $70,000 “for violating local fisheries law such as arbitrarily entering the port and operating in Sierra Leone’s IEZ. The boat is currently operating in Sierra Leone since we’ve acquired a license there in the meantime.”

The South Korean ministry of oceans and fisheries told the Herald it has requested explanations from the fishing firm, and requested related information from the governments of Sierra Leone, Guinea and the Netherlands.

Green Sea confirmed that the transshipment from Kum Woon 101 took place in Guinea’s EEZ, but insisted that the Holland Klipper had all the authorizations needed from all relevant authorities for the transfer.

“We can confirm that all the necessary documents were issued by the relevant authorities in Guinee [sic],“ a spokesperson from MTI Network, a crisis media response consultancy, speaking on behalf of Green Sea, told Undercurrent.

“Green Sea has a valid ‘authorisation de transbordement‘ [transshipment authorization] to be presented at destination,” he said.

“Owner/managers Green Sea report that its reefer vessel Holland Klipper is currently on a time charter voyage from Las Palmas, Spain to Pusan, South Korea via Conakry, Guinee,” a statement from MTI Network said.

“Green Sea would like to stress that before entering cargo operations to load fish the company ensures that all involved vessels have the necessary documentation and permits in place to start transshipment.”

The company said it received the relevant licenses and authorization documents from Guinea’s fisheries and aquaculture minister and national center for fisheries surveillance and protection on Sept. 6, 2013.

“Additionally, as a standard procedure for transshipment, Green Sea also ensures charterers are in compliance with the BIMCO IUU charter clause in which they confirm not to be involved in any illegal fishing activities.”

Green Sea is a shipping line operating a worldwide fleet of purpose built refrigerated vessels for the transportation of perishables and frozen cargo, said the statement. The company has a “strict policy to not engage with parties that are known to be (or have been) involved in IUU fishing”, it said.

“Nor would Green Sea enter in any transshipment operation should the necessary permits and documents not be in place or clients would not be complying with the BIMCO clause.”

Till och med på sin hemsida uppger Green Sea att de vägrar befatta sig med IUU-fiske och laster bestående av illegalt fångad fisk. att de behöver intyga detta känns för mig som att de faktiskt inte alltid haft rent mjöl i påsen utan kanske ibland i gamla tider hanterat just illegalt fångad fisk. Om de har gjort det tidigare, så varför inte också idag?

Fiskebåten ifråga har dessutom tidigare dömts för tjuvfiske. Att koreanska fiskebåtar misstänks för tjuvfiske är inget ovanligt. Det förekommer hela tiden och hela 90% av de fiskebåtar som misstänks för tjuvfiske, IUU-fiske, har kopplingar till Sydkorea och sydkoreanska företag. Just nu är tre sydkoreanska fiskebåtar beslagtagna i Liberia där de misstänks för olagligt fisk. Dessa båtar är Hae Jeong 3, Hae Jeong 7 och Nine Star. Sydkoreanska fiskebåtar är kända för att fiska utan att ha sina identifikationssändare aktiva eller ens ha några monterade. Detta gör att båtarna inte kan spåras via AIS-systemen. Att ha sändare monterade och igång borde naturligtvis vara obligatoriskt för alla större fiskebåtar i hela världen.

Kun Woong 101

Kum Woong 101

 

Företaget Seatrade är ett mycket stort rederi och bemanningsföretag som har kopplingar till ett av Nederländernas största fiskeriföretag, Jaczon BV. Green Sea Chartering är ett företag som har samma ägargrupp som Seatrade, företaget SilverGreen i Norge som ingår i Green Sea Chartering ägs till 50% av Green Reefers och till 50% av det norska företaget Silver Sea AS. Green Reefers ingår i Caiano-koncernen, ett företag med stora intressen i norska fiskeriföretag och med politiskt tveksam verksamhet i Västsahara. Silver Sea AS ägs till 50% av Svein Henning Sølversen (via holdingbolag) och till 50% av isländska Samskip Hf som dock har sitt huvudkontor i Nederländerna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!