Klondyke Fishing och Challenge Fishing

Flera fiskeriföretag i Fraserburgh i Skottland ägs av familjen Tait.  De båtar det handlar om är FR 226 Challenge på 1 676 ton, FR 227 Taits på 1 967 ton, FR 228 Chris Andra på 2 247 ton och FR 77 Ocean Venture på 1 632 ton.

Klondyke Fishing Ltd heter det företag som äger Challenge, Taits och Chris Andra. Sammanlagt äger olika medlemmar av familjen Tait 96% av företaget. 4% ägs av Stale Hansen. I styrelsen för företaget sitter William Tait Jr, Robert Tait Sr, Andrew Tait Jr, William Whyte Tait Sr, Andrew Tait Sr, Peter Tait, Robert Tait Jr, Stale Hansen, Andrew Peter Tait och Nicholas Tait. Att dessa är släkt med varandra torde vara ganska klart och med tanke på att en del av dem suttit i företag med namnet Mewstead så är de sannolikt släkt med ägarna till Ocean Venture också.

Andrew Tait Jr, William Tait Jr, Robert Tait Jr och Peter Tait hör alla till de fiskare som dömts för olagligt fiske i Nordsjön:

Lerwick-based Shetland Catch Ltd and Alexander Buchan Ltd, in Peterhead, admitted overfishing between 2002 and 2006, and falsely declared the quantity of fish they landed, at the High Court in Edinburgh on Thursday.

Skipper Andrew Tait, 50, master of the Chris Andra, Taits and Conquest, made undeclared landings to the value of £1.6m.

William Whyte Tait, 50, master of the Conquest, Taits and Challenge, made undeclared landings to the value of £1.5m, and Robert Tait, 45, Master of the Taits, Chris Andra and Challenge, made undeclared landings to the £1.7m.

Peter Tait, 44, master of the Taits, Chris Andra, Conquest and Challenge, made undeclared landings of fish to the value of £1.5m.

FR 225 Conquest var en pelagisk trålare som tidigare tillhörde Klondyke Fishing men som numera verkar vara skrotad.

Mewstead som nämnts ovan är ett företagsnamn som är ihopkopplat med Challenge Fishing Co Ltd. Det företag som äger Ocean Venture. Ägare till Challenge Fishing är familjen George Tait och i styrelsen för företaget sitter George Tait Sr, Christina Margaret Tait, George Tait Jr, Michael Tait och Louise Tait. Challenge Fishing äger 50% i Westward BF 350 Ltd. Den andra halvan ägs av MB Daystar 250 Ltd som via ett holdingbolag ägs av familjen West. Familjen West kontrollerar också bolagen Melantic Ltd och Zander West Ltd. Delägare i Melantic är också Anne Nicol. Challenge Fishing, Westward BF 350 och MB Daystar äger andelar i Mewstead (Fraserburgh) Ltd.

Familjen äger också Ocean Fish Selling Co Ltd. I styrelsen för detta bolag återfinns William Whyte Tait Sr, Andrew Tait Sr och Robert Tait Sr. William Whyte Tait Sr och Andrew Tait Sr sitter också i styrelsen för Denholm Seafoods Ltd, ett dotterbolag till J & J Denholm Ltd, ett rederiföretag ägt av familjerna Denholm och Brown. Ocean Fish Selling äger dock en minoritetsandel på 5% i Denholm Seafoods. En ännu mindre andel ägs av Unity Fishing Co Ltd. Denholm Seafoods är främsta uppköpare av fisk från Klondykes tre stora fiskebåtar såväl som fiskebåten FR 165 Unity.

Challenge, Taits, Chris Andra och Ocean Venture är samtliga medlemmar i SPFA.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Klondyke Fishing och Challenge Fishing”

  1. Pingback: Denholm | Njord

Kommentarer är stängda.