Lunar Fishing och Quantus

Lunar Fishing Co Ltd är ett fiskeriföretag i Peterhead i Skottland. Företaget ägs av familjerna Buchan, Stephen och Banks. I styrelsen sitter David Alexander Stephen, John Buchan, Alexander Buchan, Alexander Buchan Jr, John George Buchan och Sinclair William Banks.

Företaget driver 7 fiskebåtar, de tre pelagiska trålarna PD 265 Lunar Bow på 2 233 ton, FR 380 Kings Cross på 2 308 ton och PD 165 Pathway på 2 194 ton, trålarna PD 98 Harvester och PD 198 Ocean Harvest, snörpvadsbåtarna Tranquility och Dual Venture. Den sistnämnda båten är hemmahörande i Nova Scotia, Kanada.

Företaget fiskar makrill, sill, blåvitling (kolmule) och vitfisk (torsk, kolja etc), bedriver laxfiske och driver fiskodlingar och fiskberedningsindustrier såväl som åkeri i olika dotterbolag. I dotterbolaget Scotia Charters Ltd bedrivs verksamhet inom turistområdet.

Familjen Stephen äger också Bobby Don (Fishing) Ltd och familjen Buchan äger Toowul Ltd. I företaget Alisrose Ltd äger Lunar Fishing via dotterbolaget Lunar Freezing & Cold Storage Co Ltd 20,43%. Andra delägare är Denholm Seafoods Ltd (28,49%), Fresh Catch Ltd (20,43%), McDuff Shellfish (Scotland) Ltd (20,43%) och Caley Fisheries Ltd (10,22%). Alla de fyra övriga är fiskhandels- och fiskberedningsföretag.

En man vid namn Ian Buchan i Peterhead, sannolikt släkt med de andra på nåt sätt, även om Buchan är ett vanligt namn i området kring Peterhead, äger företaget M.V. Quantus Ltd. Detta bolag äger den pelagiska trålaren PD 379 Quantus II på 2 084 ton. I styrelsen för företaget sitter också Stuart Buchan och Mark Buchan, sannolikt söner till Ian Buchan och dessutom Ian Ross. Ian Buchan är en av de fiskare som erkänt och dömts för olagligt fiske i Nordsjön:

Ian Buchan, 55, from Peterhead, was given the £1m confiscation order after he admitted illegally landing and then selling nearly £4.5m worth of mackerel in a highly sophisticated ”black landing” scam to evade European fishing quotas.

The confiscation order, made at the high court in Edinburgh on Friday under legislation introduced to combat organised crime, is one of the largest ever made against an individual by the Scottish courts.

The record remains a £1.3m fine against Michael Voudouri, for a £3m VAT evasion in 2006, while the engineering firm Weir Group was fined £3m and had £13.9m of profits confiscated for evading sanctions against Saddam Hussein’s regime in Iraq.

[…]

The master of the vessel Quantus, Buchan landed at Fresh Catch in Peterhead, which had fitted an underground pipe and switching valves, operated from an anonymous and clandestine hut known as the Wendy House, which was disguised with fake ”Danger: high voltage” signs on its door.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!