Cornelis Vrolijk och Jaczon

1880 grundades fiskeriföretaget Cornelis Vrolijk i Scheveningen av mannen med samma namn. 1950 flyttades huvudkontoret till Ijmuiden. Under åren har man expanderat och äger idag direkt eller via dotterbolag som Jaczon BV, France Pelagique Sarl och North Atlantic Holdings Ltd en lång rad fiskebåtar. Allt från stora fabrikstrålare till mindre trålare för pelagiskt fiske i Nordsjön. Totalt har företagskoncernen 600 anställda. Jaczon grundades för sin del år 1954 av Jacob van der Zwan i Scheveningen. Sannolikt var eller är han släkt med familjen bakom Willem van der Zwan. Jaczon BV är också huvudägare i det franskafiskeriföretaget Armement Dhellemmes SA i Concarneau.

Det pelagiska fisket är inriktat på vanliga pelagiska fiskar som sill, makrill, hästmakrill, blåvitling (kolmule), sardiner med mera.

I Storbritannien har man bland annat H 90 Atlantic Princess på 3 229 ton och H 171 Cornelis Vrolijk FZN på 5 579 ton, ägda via North Atlantic Holdings. Vidare den lilla bomtrålaren P 224 Miranda på 373 ton samt de pelagiska trålarna PH 110 Wiron 1 på 1 059 ton och PH 120 Wiron 2 på 1 068 ton,

Hemma i Nederländerna har de båda företagen fabrikstrålarna SCH 81 Carolien på 6 999 ton, SCH 72 Frank Bonefaas på 6 512 ton, SCH 24 Afrika på 7 005 ton, SCH 118 Johanna Maria på 6 534 ton och SCH 123 Zeeland på 6 005. Dessutom de pelagiska trålarna SCH 22 Wiron 5 och SCH 23 Wiron 6, bägge två på 1 230 ton, bomtrålarna SCH 18 Boeier på 151 ton, SCH 45 Jacob Cornelis, också på 151 ton, OD 1 Maarten Jacob på 496 ton och OD 17 Buis på 402 ton samt trålaren SCH 65 Simplon på 310 ton.

I Frankrike äger dotterbolaget France Pélagique SARL frystrålararna FC716900 Prins Bernhard på 2 610 ton och FC716999 Sandettie på 2 068 ton.

Företagens stora fabrikstrålare har tidigare deltagit i fisket utanför Marockos och Västsaharas kuster och idag deltar man i fiske utanför Mauretanien. Allt enligt avtal mellan EU och de aktuella länderna.

Tillsammans med  två andra nederländska fiskeriföretag har Jaczon BV och Cornelis Vrolijk Visserij Maatschappij BV  en organisation som i först hand är en lobbyorganisation gentemot EU för företagens räkning, Pelagic Freezer-Trawler Association (PFA). På pappret ser det dock ut som om föreningen har fler medlemmar, men all de andra företagen är dotterbolag till de tre nederländska företagen. Det ser också ut som om det handlar om fyra nederländska företag, men  är systerbolag med samma ägare. Det andra företagen bakom PFA är Parlevliet & van der Plas BV och Willem van der Zwan & Zonen BV.

Koncernen äger enligt Jaczons hemsida även ett antal kylfartyg, alla med ordet Klipper som en del av namnet. Flera av dem är uthyrda till Chiquita och de bemannas i allmänhet av Seatrade som också äger de flesta fartyg som har Klipper i namnet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

4 svar på “Cornelis Vrolijk och Jaczon”

  1. Pingback: Scapeche | Njord
  2. Pingback: Dhellemmes | Njord

Kommentarer är stängda.