Andra europeiska fiskeriföretag

De största fiskerinationerna i Europa är Ryssland, Spanien, Portugal, Island och Norge. När det gäller Frankrike,  Spanien och Portugal har jag inte skrivit om deras fiskeriföretag ännu. Fiskeriet i Medelhavet kommer jag inte att skriva om. De nordiska länderna samt andra större fiskerinationer kring Nordsjön har jag redan skrivit om. Kvar finns några mindre fiskerinationer, Tyskland, Polen, Belgien och de baltiska länderna. Fiskeriföretag i dessa länder kommer att behandlas i denna serie.

De största tyska fiskeriföretagen och fiskebåtarna, framförallt de som syslar med pelagiskt fiske är ofta utlandsägda. Exempelvis är företaget Deutsche Fischfang Union Gmbh & Co KG (DFFU) ägt av det isländska företaget Samherji medan Mecklenburger Hochseefischerei GmbH (MHF) och Doggerbank Seefischerei GmbH (DSF) ägd av det nederländska Parlevliet & van der Plas.

Det tyska bolaget Ocean Food Gmbh & Co KG ägde fram till 2009 frystrålaren Atlantic Peace, men företaget och båten ägs numera av Parlevliet & van der Plas. Ett kvarvarande större tyskt fiskeriföretag är dock Kutterfisch som både äger fiskebåtar och köper fisk från båtar man inte äger.

Många av de större fiskeriförtagen i Baltikum ägs också av isländska eller nederländska företag medan andra delvis är privatiserade kvarlevor av Sovjet-tidens företag. Exempel på det förstnämnda är Reyktal i Estland och Atlantic High Sea Fishing Company i Litauen som ägs av Parlevliet & van der Plas.  Ryska ägare återfinns för företag i andra länder. Saknas det fiskeriverksamhet i Ryssland kommer de företagen att behandlas i denna serie. Ett sådant företag är belgiska Inok.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!