Krångliga regler ställer till det för fiskare

EU har en mängd detaljregleringar vad det gäller fisket. Yrkesfisket. Regelverket är så komplicerat och omfattar så mycket att det nästan är omöjligt att hantera för den enskilde fiskaren. Exempelvis ska en fiskare i förväg anmäla när han beräknas komma i hamn. Detta ska göras minst fyra timmar före den beräknade ankomsttiden. Om fiskaren sedan kommer för tidigt in till hamn kan det bli böter:

Det är EU’s allt mer skärpta regler kring fisket som drabbade Bennet Enblom. Syftet är att hindra den hotande utfiskningen, i första hand i södra Europa, men samma EU-regler gäller även Östersjöfisket. Det innebär bland annat att en fiskebåt måste göra en föranmälan till Havs- och Vattenmyndigheten i Göteborg, minst fyra timmar innan den planerade ankomsten. Då pågår inte sällan arbetet med att ta upp näten och att på minuten när bestämma landningstiden kan vara vanskligt. Och dyrt. Att komma kvart över fem istället för halv sex, just den dagen som inspektörerna var på plats, kostade alltså 10 000 kronor.

Fiskeredskap

Landar man mer fisk än vad man uppgett som beräknad fångst så kan det också bli böter. Kastar man fångad fisk överbord för att inte landa för mycket fiska kan man få böter för det. Det är svårt för enskilda fiskare att förhålla sig till alla regler och svårt för dem att undvika fel. Regelverket gör det dyrt och onödigt svårt att vara fiskare. Ibland.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ursprunligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!