Skotska fiskebåtar har de bästa namnen

Svenska fiskebåtar har namn efter personer eller namn efter öar och skär eller nåt liknande. En del har namn efter nån gud som exempelvis Themis och Ran på Rörö. Norska fiskebåtar har traditionellt ett liknande namnskick. Danska fiskebåtar har ofta namn efter nån person i familjen om äger båten eller namn av samma slag som norska och danska båtar.

Skotska fiskebåtar däremot. De har ofta helt andra namn. Mycket mer poetiska. Namn som Devotion, Loyal Friend, Serene Dawn, Good Intent, Gracious, Harvest Moon, Lead Us, Celestial Dawn, Harvest Reaper, Forever Grateful, UberousRadiant Morn, Golden Promise, New Dawn, Good Hope, Guiding Light, Fear Not osv.

Namnen är av en sådan karaktär att man kan misstänka att de eventuellt haft betydelse för science-fictionförfattaren Iain M. Banks som gett rymdskepp i sina böcker namn som Profit Margin, Trade Surplus, Cargo Cult, Prime Mover, Problem Child, Steely Glint, Honest Mistake, Yawning Angel, Furious Purpose, Winter Storm etc.

Tvärtom är det i alla fall med fullständig säkerhet inte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!