Hametner

Inlägg nr 9 av 10 i serien Danska fiskeriföretag

I fiskeläget Thyborøn finns två fiskebåtar som bägge har efternamnet Hametner som en del i sitt namn. Det är L 229 Lykke Hametner på 509 ton och L 226 Silje Hametner på 221 ton. I Skagen finns ytterligare en båt med Hametner som en del av namnet, S 229 Marie Hametner (ibland Maria Hametner) på 450 ton.  På sajten Fiskerforum.dk står John-Anker Hametner Larsen som ägare av alla tre. Dessutom uppges han på samma sajt vara ägare av ytterligare en fiskebåt i samma klass, L 227 Grethe Hviid på 371 ton och L 228 Susanita på 375 ton.

På andra sajter som maritime-connector.com ser det annorlunda ut. Där är det andra ägare till flera av de aktuella båtarna, men det verkar onekligen som om den sajten har de tidigare ägarna av de aktuella båtarna listade. Uppgifterna om tonnage är heller inte riktigt de samma på andra sajter jämfört med Fiskerforum.

Enligt flera nyhetsartiklar är det så att båtarna faktiskt ägs av John-Anker Hametner Larsen som tycks ha köpt tre av dem åren 2010 till 2012:

I efteråret 2010 købte John-Anker Hametner Larsen L 229 Lykke Hametner oprindelig med det formål at erstatte sit fartøj, L 227 Grethe Hviid, med det nye skib.

– Men jeg kunne se, at tobisfiskeriet med de to fartøjer sammen egentlig gik helt godt, bl.a. fordi vi fiskede en hel del på lejede fisk, fortæller John-Anker Hametner Larsen, – så jeg beholdt dem begge to!

– Desuden havde jeg i nogen tid haft kik på L 228 Susanita, som jeg købte i oktober 2012. Den så ud til at være en god butik, og jeg fik den til en rimelig pris, så risikoen var til at overse. Efter bare én god rejse, begyndte den faktisk at give penge, siger John-Anker Hametner Larsen.

Han havde travlt med at ringe rundt for at finde ledige fisk, som han kunne leje, og han fandt da også alle de fisk, han skulle bruge, så det gav god mening at fiske på disse lejede fisk. Det gav også blod på tanden, så i november købte den driftige skipper så yderligere en båd, nemlig S 229 Maria Hametner, som han havde fået kik på i juli/august måned, da det så rigtig skidt ud med fiskeriet.

– Jeg lavede dengang en mundtlig aftale om forkøbsret med sælgeren, fortæller han, – og da sperlingfiskeriet blev frigivet, var der lige pludselig fire andre interesserede, der ville købe skibet. Men sælger overholdt vores aftale, så nu fisker jeg med fire både. Og nu er folk også begyndt selv at henvende sig til mig for at udleje deres fiskerettigheder. Op imod jul sidste år fik jeg således en hel del forespørgsler.

Hametner Larsen äger idag sammanlagt fem trålare efter att ha köpte en båt ocks udner 2013. De är alla inriktade på att fånga industrifisk och Hametner Larsen innehar sannolikt ganska betydande kvoter när det gäller industrifisk som tobis, vitlinglyra (sperling) och skarpsill (brisling). Han är också en av de större leverantörerna till företaget Triple Nine som gör fiskmjöl och fiskolja vid en fabrik i Thyborøn. Med fem trålare, även om ingen tillhör de allra största i Danmark så är Hametner Larsen en av Danmarks större fiskeriföretagare. Alla båtarna är också mycket gamla, byggda under den första halvan av 1970-talet, dvs cirka 40 år gamla, och ombyggda många gånger efter det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Serienavigation<< Nordic PelagicKnak och kompanjoner >>
Advertisements