Fiskeriföretag på Falklandsöarna

På de engelsktalande Falklandsöarna, som också är en del av Storbritannien på samma sätt som Grönland är en del av Danmark, finns idag en livaktig fiskindustri och fiskeriverksamhet. Det är en förhållandevis ny utveckling och de första fiskeriföretagen dök upp i slutet på 1980-talet. Det handlar om företag som Southern Cross, RBC, Fortuna Seafood, Beauchene Fishing, Seafish, Seaview, Argos med flera.

Flera av företagen är verksamma även i andra viktiga fiskeområden i världen som nordvästra Europa, utanför Namibia, kring Antarktis och Sydgeorgien. Företagen som i huvudsak är lokalt ägda samarbetar ofta med spanska fiskeriföretag i delägda bolag. Det man huvudsakligen fiskar är bläckfisk, tandfisk (toothfish), sydlig kummel (hake), hoki (en annan art än den utanför Australien), klipptorsk (rock cod, Notothenia), röd torsk (Salilota australis), sydlig blåvitling och kingclip.

Eftersom Falklandsöarna utgör en del av Storbritannien och företag på öarna äger fiskebåtar som fiskar i nordvästra Europa och man har ett omfattande samarbete med spanska fiskeriföretag så skriver jag också om Falklandsöarnas fiskeriföretag på samma sätt som jag skrivit om Grönlands fiskeriföretag, exempelvis Royal Greenland, Polar Seafood och andra.

Läs också: Märkliga småländer – icke självstyrande områden och Översjöiska territorier och andra mystiska brittiskberoende småländer

Intressant?
I media om Falklandsöarna: DN1, 2, 3, SVD1, 2, 3, 4, GP1, 2, Guardian1, 2, Telegraph, Baird,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!