Kust och hav – Rörö

Kust och hav är en TV-serie som sändes i våras i TV4. Det är dessutom en TV-serie som sändes i SVT 1960 (verkar ha sänts 1981 igen) och eventuellt åren däromkring. Ett av avsnitten från den tiden handlar om Rörö. Det är ett vackert TV-program i svartvitt där jag själv är med i bild.

Under några sekunder, en halv minut följer kameran mig och min vän Peter Olofsson. Vi lekte jämt, var alltid tillsammans som små barn. I detta fall leker vi med en ”plattbönnare”, en typ av flatbottnad eka som var vanlig på Rörö. Nils Linnman eller Anders Erik Malm kommenterar att fisket är huvudnäring på Rörö och att vi kanske i framtiden också skulle bli fiskare. Varken Peter Olofsson eller jag blev fiskare. I programmet intervjuas också Anders ”Utter-Anners” Olsson ett par gånger, bland annat om den valross som han sköt invid Rörö år 1927 och som idag finns på naturhistoriska museet i Göteborg.

Nån gång framöver ska jag lägga ut de sekunder av det aktuella TV-programmet där jag är med. Men inte idag. Istället får ni hålla tillgodo med en bild på mig på bryggan i hamnen på Rörö och invid GG 840 Svanen. Bilden är från oktober 1959. Jag befinner mig på bilden på ungefär samma plats som när jag tog bilderna på Astrid och Astrid Marie förra året. Fast numera är det en betongbrygga och ingen träbrygga.

På den tiden (eller året innan) var min far på GG 515 Althea som partrålade med GG 315 Elise. På Althea arbetade också Peter Olofssons far Bror Helmer Olofsson som dessutom var delägare i Althea nr två som inköptes 1958. Det var inte min far.  GG 840 Svanen ägdes då precis som idag i huvudsak av familjen Larsson. Den andra bilden är på mig och Peter Olofsson i mitt hem i det hus som kallas kafét. Ligger mitt på ön där vägarna går ihop. Då ensamt hyreshus, idag ett av Rörös tre hyreshus. Min mor bor idag i ett av de andra.

Jag på fiskebåtsbryggan på Rörö. Slutet av 1950-talet. GG 840 Svanen bakom mig

Jag på fiskebåtsbryggan på Rörö. Oktober 1959. GG 840 Svanen bakom mig

Anders och Peter

Jag själv och Peter Olofsson. Slutet av 1950-talet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Kust och hav – Rörö”

Kommentarer är stängda.