Ett par träfiskebåtar från Rörö som fortfarande existerar

Om två stycken träfiskebåtar med Rörö som tidigare hemmahamn och som fortfarande existerar.

En är den nuvarande Svanen West som ursprungligen beställdes 1948 från Holms Skeppsvarv i Råå utanför Helsingborg. Den levererades 1950 till Brunskär där den fick namnet Fortuna. 1954 såldes den till Fiskebäck som GG 617 Fortuna. 1963 såldes båten vidare till Rörö där den blev GG 840 Svanen som ägdes av Harry Larsson, Sture Larsson och Jan Larsson. Det var den femte båten med det namnet. Bruttotonnaget var då 94 ton. 1990 såldes den till Kalmar och blev arbetsfartyget Svanen Öst. 1994 kom båten tillbaka till Marstrand och 1996 köptes den av de nuvarande ägarna och heter alltså Svanen West och har numera Göteborg som hemmahamn efter att ha haft Martsrand som hemmahamn några år.. Idag fungerar båten som bostad och turistfartyg. Det är en av de större träfiskebåtarna som finns kvar.

Svanen West

Svanen West

En annan träfiskebåt som finns kvar finns idag i Nederländerna och har namnet GG 159 Dinos. Även denna båt är byggd i Råå. Men något tidigare än vad fallet är med Svanen. Nämligen 1940. Båten, som fick namnet GG 159 Brita, beställdes av Donsöfiskare, närmare bestämt Karl Höglund och Olle Möller. Senare kom båten att enbart ägas av familjen Möller. 1977 såldes båten till Gunnar Bryngelsson på Rörö, men behöll sitt namn och nummer . Från Rörö såldes båten senast år 1997 för det året ska den ha köpts av en person i Nederländerna.

GG 159 Brita

GG 159 Brita år 1967.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

PS. Det finns många fler som finns kvar. Ovanligt många av Rörös gamla fiskebåtar finns kvar jämfört med andra fiskelägen. Läs mer om Rörös fiskebåtar.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Ett par träfiskebåtar från Rörö som fortfarande existerar”

Kommentarer är stängda.