EU: Ökade kvoter för kummel, trynfisk och sill

Kummel är en fisk som är ganska oviktig i svensk såväl som danskt fiske. Men den är desto viktigare för spanskt fiske.

Kummel

Kummel

Kraftigt ökade kvoter för kummel (på danska kulmule, på engelska hake) har därför gynnat den spanska fiskelottan som i det existerande förslaget fått ökade kvoter totalt:

I forbindelse med den nye kvote for kulmule, har Spanien opnået en historisk stigning. En Stigning der for farvandene i Gran Sol og Biscayabugten vil betyde 7.500 flere tons end sidste år og 22 mio EUR. Kulmule-kvoten for det sydlige Cantabriske Hav og Biscayabugten hæves med 15 procent, hvilket betyder 1.350 flere tons end i 2012.

Med hensyn til makrelen har Spanien formået at øge sin kvote med 28 procent, til 29.019 tons, 6.300 tons mere end sidste år.

Næste års begrænsninger i fangsterne af den nordlig kulmule , en art hvis andel vægter tungt i det spanske fiskeri, blev i stedet til en stigningen i kvoten på svimlende 64% eller 8.850 flere tons. Til den spanske Grand Sole flåde, vil den samlede tilladte fangstmængde eller TAC i havtaske stige 15%.

For farvandet Cantabrian nord for den spanske kyst, blev det for de nordvestlige fiskepladser, til 28% flere makrel og 114% blåhvilling. Og for den sydlig kulmule-kvote gik den op med 15%, hvorimod kvoten for hestemakrel der var planlagt til at lide en 40% reduktion, i stedet kun blev reduceret med 26%. I Cadis bugten i det sydlige spanien, blev TAC’ en for havtaske til en stigning på 6 % og 17% for hestemakrel.

Trynfisk har en viss betydelse för danskt fiske och ökad kvoter på trynfisk borde väl innebära lite ökade kvoter även för danska fiskare i just det fallet.

Trynfisk

Trynfisk

När det gäller kvoterna för fisk som fiskas i farvatten som delas mellan EU, Norge, Färöarna, Island och Ryssland och internationellt vatten fastställs kvoterna i fröhandlingar mellan parterna. Det råder sen flera år en konflikt kring kvoterna av sill och makrill i sådana farvatten. Dessa kvoter är inte fastställda ännu och detsamma gäller därför också andra kvoter i norska farvatten som har stor betydelse för danskt fiske och en viss mindre betydelse för svenskt.

För många fiskarter har det också blivit minskningar av kvoterna. Detta gäller för viktiga arter som torsk, kolja, sej och havskräfta i många områden:

Facing cuts are Norway lobster, which the EU suggests cutting 14% to 18,526t, and skates and rays face 20% cuts, to 11,864t.

Haddock faces the steepest cut in percentage, of 56% to 8,541t, while cod is also facing a cut, of 32%, to 7,156t.

While the EU proposes increasing catches of some megrims stocks, in the Iberian waters, by nearly 2,000t to 8,414t, other megrim stocks will face a a 20% cut to 15,281t

Megrim är en plattfisk vars svenska namn är glasvar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!