Rolls Royce på friarstråt

Rolls Royce som är en stor designer av fiskebåtar, tillika tillverkare av motorer, drivsystem, propellrar, styrsystem, roder och andra tillbehör till fiskebåtar är intresserade av att köpa upp andra företag i samma branscher. Marina motorer står idag för 20% av verksamheten i Rolls-Royce. Fiskebåtar som Rolls Royce designat eller levererat utrustning till inkluderar bl.a. norska Gollenes, Frøyanes och Leinebjørn samt danska Cattleya och Isafold.

Pelagiska trålare

Företaget har en fylld kassakista och har närmat sig Wärtsilä för att diskutera ett uppköp. Wärtsilä är också stor tillverkare av motorer och annan utrustning för fartyg inklusive fiskebåtar.  Wärtsilä är därvidlag en konkurrent till Rolls Royce.

Efter att samtalen med Wärtsilä enligt det senare företaget avbrutits så har Rolls Royce diskuterats som en tänkbar köpare till Volvos marina del, Volvo Penta:

Rolls Royce bekräftade tidigare i veckan att bolaget fört diskussioner om ettköp av finska Wärtsilä. Rolls Royce vill gärna expandera inom marina motorer som står för nästan 20 procent av den totala verksamheten. Den här gången verkar Rolls Royce kamma noll. Annars har det brittiska företaget en fin historik av lyckade förvärv bakom sig. Wärtsilä har egentligen mycket lite gemensamt med Volvo Penta. Men strategin inom marina motorer handlar mycket om att nå så nära monopolställning som möjligt inom varje enskilt segment. Det erbjuder både Volvo Penta inom mindre och nischade båtmoterer och Wärtsiläs fartygsmotorer.

Enligt Volvo är Penta dock inte till salu.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!