Fiskeriföretag och WWF har kommit överens om djuphavstrålning

Scapeche, ett fiskeriföretag som ägs av franska livsmedelsdetaljisten Intermarché, stoppar djuphavsbottentrålning på djup större än 800 meter i början av 2015, som en del av ett avtal med olika miljöorganisationer.

Scapeche, Bloom, en medlemsorganisation i Deep Sea Conservation Coalition, en sammanslutning av fler än 70 NGO:er, och WWF Frankrike har nått en uppgörelse som innebär att Scapeche-flottan ska upphöra med djuphavstrålning. Scapeche har därför enligt uppgifter bestämt att konvertera en djuphavstrålare till backebåt.

Avtalet mellan Scapeche och de icke-statliga organisationerna följer Europaparlamentets December omröstning om utfasningen av djuphavsbottentrålning. Den 10 december röstade Europaparlamentet för en rad åtgärder för att skydda djuphavet i Nordostatlanten, men ville inte gå med på att förbjuda djuphavsbottentrålning.

Som en del av överenskommelsen, har Scapeche-flottan erbjudit ett långsiktigt samarbete och att dela uppgifter fångst och fångstredskap såväl som positioneringsdata med elektroniska loggböcker och VMS satellitdata. Bloom menar dock att uppgörelsen bara är en bit på vägen:

“The commitment of Scapeche proves that they heard the request from citizens to stop destructive fishing practices in the deep,” said Claire Nouvian, founder of Bloom.

“800m is still too deep compared to the vulnerability of species and marine ecosystems at these depths, but it is a real effort on the part of Scapeche which is certainly headed in the right direction. We hope that the dialogue we have reestablished will allow us to work together towards more ambitious goals in the next few years,” she said.

Europeiska rådet för fiskeministrar öppnade nya förhandlingar om reglering av djuphavsfiske förra veckan. Förhandlingar som emotses med förväntan av miljöorganisationer:

“The fact that the leading French fishing fleet can commit to stopping deep-sea bottom trawling below 800m depth without compromising their activity should reassure politicians, who were particularly concerned about the preservation of jobs, and allow France to defend an ambitious position in favor of marine biodiversity protection,” said Nouvian.

“We expect EU member states involved in the council negotiations to recognize this as a clear signal that a strong new deep-sea fisheries regulation is possible and achievable, including a phase-out of bottom trawling in the deep sea,” said Matthew Gianni, political and policy advisor to the Deep Sea Conservation Coalition.

De 28 EU-länderna har fram till den 14 februari 2014 för att presentera sin synpunkter på reglering av djuphavsfisket.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!