Lönsamhet i det norska räkfisket i Skagerak och norska rännan

I Norska havet, Nordatlanten och Barents hav förekommer ett storskaligt norsk räkfiske med mycket stora räktrålare. Detta handlar inte om de båtarna och företagen. Utan om det mer småskaliga räkfisket i södra Norge, i Skagerak och norska rännan. Detta fiske är dock i jämförelse med svenskt och danskt räkfiske i samma områden betydligt större och mer omfattande. Det är heller inte helt lätt att ta reda på exakt vilka båtar som fiskar räka i Norge och dessutom har många av dem också sillkvoter vid sidan av räkkvoter och kvoter för fisk. Men en del av båtarna och företagen har jag fått hjälp att identifiera och andra har jag hittat vid egna eftersökningar. Huvudsakliga källor är fiskerforum.dk och proff.no men även fiskebat.no Siffrorna är från 2012 då inga senare uppgifter finns än.

Företagsnamn, omsättning (tusentals NOK), resultat (tusentals NOK), båtar

Bømmelfisk AS, 26 391, – 1 079, R 12 B Ambassador, Salvøy
Bømlotrål AS, 25 235, 8 181, Lønningen 1
Partrederiet Hellevig ANS, 11 790, 3 866, VA 15 S Hellevig
Ecco Reker Havfruen AS, 10 236, 845, VA 59 S Havfruen II
Leidland Fiskeriselskap AS, 10 018, – 724 (R 26 SK?) Caprice
Setho Fiskeriselskap AS, 7 902, 31, (R 45 K?) Monsun
Horisont 2 AS, 7 557, 7, VA 196 K Horisont III
Tempofisk AS, 6 410, 220, VA 16 S Tempo (ny båt beställd, VA 18 S Tempo)
Flekkerøyfisk AS, 6 332, – 336, VA 122 K Sjøvik
Pettersen Ove ANS, 3 327, 236, VA 20 S Lillevig

För ett tiotal båtar har jag inte hittat några ekonomiska uppgifter, de är ägda av enskild firma, partrederi eller liknande. Några på nystartade bolag fanns också. De allra största företagen i tabellen ovan fiskar också sill. Det mesta tyder på att norskt räkfiske är lönsammare än danskt och svenskt. Kanske på grund av högre kvoter, kanske på grund av andra fiskevatten. Men eventuellt också på grund av att norska båtar också har pelagiska fiskerättigheter. Detta är en liten kort översikt bara. FiskeribladetFiskaren brukar producera mer omfattande listor på båtar och hur mycket de fiskar. Mer om det nån annan gång.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Lönsamhet i det norska räkfisket i Skagerak och norska rännan”

Kommentarer är stängda.