Sanam Holding – Unimer

Sanam Holding är ett av Marockos viktigare holdingbolag. Företaget kontrolleras av familjen Said Alj. Gruppen kontrollerar livsmedelsföretaget Unimer med intressen i fiskerinäringen och fiskindustrin, detaljhandelsföretaget Label’Vie, grossistfirman Stokvis, jordbruksföretaget CA Agro, filmföretag och olika finans- och handelsbolag. Koncernen har också dotterbolag i bland annat Storbritannien, Frankrike och Monaco.

Unimer är i sin tur ett av Marockos börsföretag och äger fiskfabriker i Safi, Essaouira, Mehdia, Agadir och Dakhla såväl som annan typ av livsmedelsindustri i Agadir, Marrakech och Casablanca. I juni 2013 kontrollerade Said Alj 84% av aktierna i Unimer. Saretam SA ägde 45,5%, Sanam Holding 28,9%, Cnia Saada Assurance 6%, Aljia Holding 2,9%, och Said Alj 0,5%. Alla företagen kontrolleras i sin tur av Sanam Holding eller Said Alj personligen. Saretam kontrolleras sannolikt av Unimer som därmed kontrollera sin största enskilda aktieägare.  Said Aljs kontroll över företaget tycks bombsäker. Unimer har 5 000 anställda.

På ledande poster i Unimer återfinns Ismail Farih, Jalil Benwahhoud, Mouncef Kabbaj, som också är finsk generalkonsul i Safi, och Saïd Alj.

Tidigare var Unimer också delägare i Pesca Consorcio i Belize med 35% av aktierna. Övriga ägare var LGMC Industries (35%) och Mice Fisheries (30%). Detta bolag ägde båten Meya. Idag ägs Meya enligt norska DNV av Societe Pelagic Pionniere i Dakhla. Unimer äger 35% av aktiekapitalet men kontrollerar 50% av rösterna  i Pelagic Pionniere. Det är väl fullt möjligt att LGMC kontrollerar resterande 50%. Manager för Meya är det svenska bolaget Swemar AB som ägs av Peter Kjellberg som också har intressen i företaget Rakotex Sarl i Dakhla. Swemar är också manager för Polar som ägs av 2 KS Fishing i Dakhla.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Sanam Holding – Unimer”

Kommentarer är stängda.