Dipromer

Diffusion des produits de la mer (Dipromer) är ett fiskeriföretag med verksamhet i Boujdour, Laayoune och Dakhla (Dipromer II och Dipromer III) i Västsahara och Casablanca i Marocko. Företaget grundades 1989. Ägare till företaget är familjen Ahl Hoummad , närmare bestämt Hadji Brahim Ahl Hoummad (70%) och El Bachir Ahl Hoummad (30%). Centrala personer i företaget är Hadji Brahim Ahl Hoummad och Salahdin (Salah-Eddine) Ahl Hoummad. 

Samma familj äger också Societé de production de produits de la Mer Sahara (Sepomer Sahara). I detta bolag äger Hadji Brahim Ahl Hoummad 65% och El Bachir Ahl Hoummad (28%). På hemsidan för familjen Kjellbergs företag i Dakhla, Rakotex Sarl, uppges att de samarbetar med Dipromer (felstavat som Diproma).

Tidigare har Dipromer samarbetat med det namibiska fiskeriföretaget Etosha Fishing Corp (Pty) Ltd:

Etosha Fishing Corp (Pty) Ltd has moved into the occupied Western Sahara without having consulted the Namibian or Western Saharan authorities.

”We have been fishing there for one year now. I have just sent my people up there, and we are now starting to ship the fish to Namibia”, said managing director of Etosha, Mr Phillip Conradie, to the Norwegian Support Committee for Western Sahara Tuesday this week.

Conradie confirms that their two vessels Morgenstern and Iona are currently in Western Saharan waters under a Moroccan licence. The vessels are registered on the Caribbean island state St. Kitts and Nevis –which also recognises the Western Sahara republic.

[…]

Etosha’s main partner for freezing of the catches, is the Moroccan fish processing company Dipromer. In addition, Etosha rents other smaller freezing facilities around in Dakhla.

Dipromer also holds Etosha’s fishing licence, through their joint venture. The licence is for 40.000 tonnes of fish a year, and permits fishing of sardines and sardinella, according to Conradie.

The 2 vessels have Namibian and South African personnel and captain. The licence with the Moroccan Fisheries Ministry obliges Etosha to employ 3 Moroccans on each vessel, according to Conradie.

”We are monitoring the situation in Western Sahara, but are not following it very very closely”, said Conradie to the Norwegian Support Committee for Western Sahara.

Conradie says the Etosha management has not been in contact with Namibian authorities over this involvement. The company is 45% percent owned by Oceana Group Ltd South Africa.

Huvudägaren Oceana i Sydafrika ägs i sin tur huvudsakligen av Tiger Brands.

Idag fiskar Etoshas båtar kanske inte i västsahariska vatten, men det är svårt att veta. Jag hittar tre fiskebåtar som verkar tillhöra Etosha Fishing, Prowess (531 ton), Iona (616 ton) och Advance (457 ton). De har alla tre tidigare hört hemma i Norden, två stycken i Norge och en i Danmark. Prowess och Advance var norsk och har idag namibisk flagg.  Iona var tidigare dansk och är hemmahörande i S.t Kitts & Nevis, ett bevämlighetsflaggland. Det handlar om mycket gamla båtar och det går inte att se var de befinner sig. Sannolikt har de ingen AIS. Något som i sig är misstänkt. Iona inköptes år 2007 i syfte att fiska i västsahariska vatten.

Iona

Iona när den var dansk. Bilden är från 2005.

Etosha Fishing inte omnämnt på Oceanas hemsida.  Däremot omnämns det namibiska Erongo Marine Enterprises, det sydafrikanska bolaget Blue Continent Products (BCP) och Oceana International på Isle of Man. Dessa två företag äger fyra större pelagiska fiskebåtar, Desert Diamond på 7 627 ton ägt av BCP och de Erongoägda Desert JewelDesert Rose och Desert Ruby, alla på 4 407 ton. Desert Ruby seglar med Belizeflagg, Desert Jewel och Desert Rose är hemmahörande på S:t Vincent & Grenadinerna meda Desert Diamond har sydafrikansk flagg. Den enda båt som kan lokaliseras är Desert Rose som befinner sig i Namibia.

Dessutom äger Erongo och BCP ett antal trålare som trålar med bottentrål efter kummel (hake), kingclip och monkfish, Compass Challenger (via Compass Trawling) på 840 ton och Realeka på 497 ton, bomtrålaren Marie Jose på 469 ton, Sandile på 1 345 ton och Toralla på 684 ton. alla med sydafrikansk flagg och för närvarande i Sydafrika i de fall där det går att kolla.

Oceana var 2012 ett av världens 100 största fisk- och fiskeriföretag och Sydafrikas största producent av fiskprodukter. De kontrollerar efter att de köpt upp en stor konkurrent, FoodCorp, 25,6% av sardinkvoterna, 24,7% av ansjoviskvoterna i Sydafrika samt 8,8% av kummelkvoterna.

Dipromer och Sepomer är i jämförelse med Oceana småföretag och samarbete med Kjellbergs verkar mer rimligt än samarbete med storföretaget Oceana. Sepomer tillverkar fiskolja och fiskmjöl medan Dipromer tillverkar olika fiskprodukter för konsumtion.

Intressant?
Mer: Namib Times, Namibian,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!