Små fiskelägen – stor katastrof

Ålesundsolyckan1861 började svenskar med storbackefiske på Storeggens bank väster om Norge. En fiskebank norr om Färöarna och mellan Norge och Island. Fisket var inriktad på torsk och långa och fiskarna kom från de trakter där storbackefiske, men då främst vid Shetland, skulle förbli det dominerande utsjöfisket för lång tid. Från Klädesholmen i söder upp till norra Bohuslän. Först 1992 upphörde den sista båten med storbackefiske. Storeggens bank var resultatet av ett enormt skred under vattnet väster om Norge. Ett skred som orsakade enorma tsunamivågor runt Nordsjön och Nordatlanten.

Om det går att läsa i boken Ålesundsolyckan av Bo Antonsson. En bok om en del av de svenska fiskare som deltog i fisket på Storeggens bank och med fokus på de som omkom i den stora orkanen 1868 som båtarna seglade in i på sin väg till Ålesund och fisket på Storeggens bank. En av de största olyckorna inom svensk fiske någonsin. Och en jättekatastrof för de drabbade samhällena, Gravarne, Fisketången och Bohus-Malmön.

En bok full med intressant information och med fokus på de som kom från Sotenäset och som dog i olyckan. Däribland några av författarens förfäder. Information om storbackefisket och backefisket i Bohuslän och dess utveckling, med information om människorna som deltog i fisket och om livet på Sotenäset på 1800-talet. Dessutom om bakgrunden och konsekvenserna av det skred som skapade Storeggens bank. Om utvandring till Ålesund och färder till Spanien.

Det är mycket intressant i boken, en del spännande och en del mindre intressant. Det är läsvärt för den som är intresserad av fiske eller av Sotenäs historia. Mycket intressant för den som förlorade nån förfader i olyckan. Men boken hänger inte riktigt ihop och blir därmed lite tungläst för den som inte är specialintresserad. Men för den specialintresserade är boken ett givet köp.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!