Märkligt förslag om kameraövervakning av fiskare

Jacob Hagberg, projektledare för fiskefrågor BalticSea2020, och S-politikern Jan-Olof Larsson skrev för en vecka sen en debattartikel i SVD där de förslog att fiskare ska kameraövervakas på jobbet. Förslaget är som jag ser det väldigt märkligt och innebär ett kraftigt intrång i den personliga integriteten. Argumentet för kameraöverakning har i själva verket ingenting med kameraövervakning att göra så det hela blir väldigt konstigt:

Danmark, Storbritannien och Tyskland har under flera års tid provat så kallad resultatbaserad förvaltning som just hanterar denna problematik. Resultaten visar att man har minskat mängden fisk som slängs tillbaka från cirka 40 procent till mindre än 1 procent.

För att fasa in samma system i Östersjön skulle fiskare kunna erbjudas en frivillig möjlighet att undantas från regler om hur fiskeredskap ska se ut och tider när fiske är tillåtet, mot att de monterar CCTV-kameror på båten som filmar fångsten (inte besättningen).

Att filma fångsten på de i huvudsak små båtar som fiskar i Östersjön innebär också att besättningen filmas. Att undvika det måste nog betraktas som omöjligt. Därför blir det ett intrång i den personliga integriteten. På lite större båtar skulle det däremot sannolikt kunna fungera okej och kanske eventuellt ha en effekt vad det gäller olaglig dumpning.

Danmark, Storbritannien och Tysklands fiskeriövervakning sker inte genom kameror även om det finns båtar som har kameror på försök. Deras fiskeriövervakning är alltså inte ett argument för att kameraövervakning borde användas för att begränsa utkasten. Istället handlar det i Danmark i huvudsak om att flexibla system för byte och köp av kvoter/kvotandelar införts. Sannolikt är det likadant i de andra länderna. Det handlar om de system som kallas ITQ eller TFC, individuella överförbara fiskerättigheter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!