Fiskfiffel

Det finns flera typer av fiffel inom fisket. En är rent tjuvfiske, illegalt fiske där det fiskas utan tillstånd och ofta på bestånd av fisk som kan vara utrotningshotad.

En annan metod är att landa svart, illegalt, dvs utan att registrera den landade fångsten. Något som förr (1980- och 1990-tal) var vanligt i svenskt fiske och förekommit de flesta länder. För några år sen dömdes flera skotska skeppare och företag för just detta till dryga böter.

Ytterligare ett sätt att fuska är att dumpa den fångst som inte är så värdefull. Detta förekommer inom det svenska räkfisket där råräkor, lite mindre räkor som främst säljs till fiskindustrin, dumpas så att båtarna kan fiska mer kokräkor, större räkor som kokas ombord och säljs färsk. Det pris som fiskare kan få ut för färska kokräkor kan var upp till 10 gånger så högt som priset för råräkor.

Till slut kan ommärkning av fisk också förekomma. Detta fiffel och fusk förekommer inom fisket för kunna fånga värdefull fisk där det inte finns kvoter så redovisar fiskarna fångsten som en annan fisk. Detta förekom i stor skala för ett tiotal år sen med en lång rad halländska fiskebåtar som märkte om torsk som bleka för att kunna landa otillåtna mängder torsk.

Vidare förekommer det inom handeln där billigare fisk märks om som dyrare fisk så att vinsterna kan bli högre. Exempelvis märks sej som torsk, billigare sorters tonfisk märks som blåfenad tonfisk osv.  Denna typ av fusk är mycket vanlig i Italien, Spanien och USA där med än 30% av alla fisk är felmärkt. Eventuellt förekommer det också inom norskt räkfiske där räkor från Skagerak kanske märks som om de var fiskade i Barents Hav för att undvika rödlistningen av Skagerak-räkor.

Fiskfiffel

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!