Ervik Havfiske

Ervik Havfiske är ett stort norskt fiskeriföretag inriktat på backefiske (långrevsfiske, linfiske). Koncernens uppbyggnad är komplicerad. Båtar kan ägas av vissa bolag, bemannas av andra och fiskar för nåt tredje bolag. I vissa delar av koncernen finns andra storföretag med som delägare, dotterbolag och verksamhet finns i flera länder. I nästan alla bolag i koncernen finns också minoritetsägare.

Moderbolaget i koncernen är Ervik Havfiske Holding AS. Detta företag ägs av Stig Tore Ervik och Kjell Magne Ervik. De utgör också företagets styrelse. Ervik Havfiske Holding har två dotterbolag, Frøyanes AS som i sin tur har flera dotterbolag och Ervikfisk AS. Ett av Frøyanes intressebolag är Argos Frøyanes Ltd, dotterbolag är exempelvis Vestliner AS och Statthav AS.

Dessutom finns ett bolag som ägs till 50%, Ervik Havfiske AS. Den andra delägaren är Domstein ASA. Ervik Havfiske har en lång rad dotterbolag i flera olika branscher. Exempel är fiskeriföretag som Frøyanes Senior AS, Stadt Havfiske AS, Nordic Prince AS, Arctic Linefish AS och Vestfisk AS och verkstads och serviceföretag som Nordic Marine AS med dess dotterbolag Westmek AS.

Ervik Havfiske AS är bolaget som bemannar och driver de olika fiskebåtarna som alltså främst fiskar torsk, kolja, långa och lubb i Nordatlanten men också tandfisk i Sydatlanten och kring Antarktis. Till det senare fisket används båtar som är hemmahörande i andra länder. Bolaget bemannar totalt 15 backebåtar och en garnbåt. De är delägare i 7 båtar (direkt eller via dotterbolag) och dessutom är Frøyanes delägare i 4 båtar.

Frøyanes

Frøyanes

Fiskeriföretag som Ervik sköter båtar åt, men som inte ingår i koncernen i sig är Veststeinen och Husøy Fiskeriselskap AS (med dotterbolaget Stålholm AS) och ryska Azurit ägt av Okeanprom. Ervik Havfiske äger dock 48% i Husøy medan familjen Tøllefsen äger resten.

Delägare i Argos Frøyanes Ltd på St Helena i Sydatlanten är sannolikt Falklandsföretaget Argos Group och eventuellt också spanska Grupo Pereria.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!