Pelagiska fiskare missnöjda med sillavtal EU-Färöarna

I onsdags nådde EU och Färöarna politisk enighet om sillfisket i Nordsjön och Nordostatlanten. Färöarna har länge vägrat acceptera internationellt överenkomna kvoter och har överfiskat sill på ett sätt som inte varit acceptabelt. Som ett resultat av det har EU bojkottat sill från Färöarna. Denna bojkott är nu tänkt att upphöra:

– Det er med stor glæde, at jeg i dag kan meddele, at EU og Færøerne på politisk plan er blevet enige om at afslutte deres strid om sild, skriver fiskerikommissær Maria Damanaki i en pressemeddelelse. Damanaki oplyser videre, at den færøske fiskeriminister, Jacob Vestergaard, har accepteret, at Færøerne skal “sætte en stopper for deres ikke bæredygtige fiskeri” af sild i det nordøstlige Atlanterhav. Samtidig stopper Færøerne også den sag mod EU, som er anlagt ved Verdenshandelsorganisationen WTO.

Til gengæld vil EU afblæse de sanktioner, som blev indført mod Færøerne for snart et år siden.

– Efter lange forhandlinger. Er jeg tilfreds med, at vi snart kan  kalde sildekrigen for fortid. Færøske fiskere kan komme tilbage til EU farvand og europæiske fiskere kan fortsætte deres fiskerier i færøsk farvand. Derfor kan vi nu fokusere på i fælleskab at arbejde mod bæredygtige fiskerier i Nordøst Atlanten, siger Maria Damanaki.

Pelagiska fiskare i norra Europa är dock mycket missnöjda med avtalet mellan EU och Färöarna då de menar att färöiska fiskare nu belönas för sitt olagliga överfiske. Desstuom menar de att Färöarna fortsätter att ägna sig åt överfiske:

– Vi opfordrer på det kraftigste medlemsstaternes regeringer til at modsætte sig at ophæve sanktionerne mod Færøerne, som EU foreslår, siger formanden for NPWG Gerard van Balsfoort i en pressemeddelelse. Han peger på, at Færøerne har annonceret en kvote for sild på 40.000 tons i 2014, som godt nok er lavere end sidste års fangst men stadig dobbelt så stor, som den kvote Færøerne fik tildelt i den foregående aftale mellem kyststaterne.

– Det ser ud til, at hvis du fanger fire gange din kvote, så vil det få konsekvenser. Men reducerer du fangsten til det dobbelte, så blåstempler EU-kommissær Maria Damanaki fiskeriet som bæredygtigt, konstaterer Gerard van Balsfoort. Han forudser svære forhandlinger om kvoterne for 2015, efter at EU har brudt tilliden mellem de resterende fire kyststater om at forvalte fiskeriet ansvarligt ved at  acceptere en Færøsk kvote langt ud over de videnskabelige anbefalinger og internationale aftaler.

De pelagiska fiskarna i Danmark (tre av de 10 största fiskeriföretagen i den pelagiska sektorn är svenskägda) är än mer upprörda över sakernas tillstånd:

– Det her skaber forøget tvivl om EU’s interesse i at forvalte sildebestanden i Nordøstatlanten bæredygtigt. En bestand som uden tvivl er den mest værdifulde i Nordatlanten, siger Esben Sverdrup-Jensen, der er direktør i Danmarks Pelagiske PO.

– EU har valgt at indgå en aftale med Færøerne uden om de tre andre parter i fiskeriet; Norge, Island og Rusland. Det er et besynderligt brud på praksis og tradition for international fiskeriforvaltning, når EU på denne måde vælger at gå udenom de sædvanlige og ansvarlige aftaleparter, siger Esben Sverdrup-Jensen.

Han mener, at det understreger EU’s manglende evne til at løse international konflikter og værne om naturressourcer. I hans øjne har EU med denne aftale blåstemplet et årelangt uansvarligt færøsk fiskeri på sild – ganske som man gjorde det, da man indgik en aftale med Færøerne om makrelfiskeriet tidligere på året.

– Det kaster skygger over efterårets forhandlinger om sildekvoterne for 2015. Jeg forventer, at de ansvarlige parter i fiskeriet, ikke mindst Norge, vil stille sig uforsonende over for den uhellige alliance EU og Færøerne har indgået om fortsat overfiskeri, og jeg frygter at aftalen på sigt vil medføre et kollaps i sildebestanden, siger Esben Sverdrup-Jensen.

Även norska fiskare är kritiska till avtalet mellan EU och Färöarna då de menar att färöiska fiskare får alldeles för stor andel av kvoten:

Etter det fbfi.no kjenner til skal EU ha gitt Færøyene en andel på 9,56%, mens den historiske andelen er 5,16%.

-Dersom EU har godtatt en økning i Førøyenes andel av nvg-sild må EU ta regningen selv. EU bør ha lært at de ikke kan forhandle på vegne av andre enn seg selv, sier Fiskebåt-direktør Audun Maråk i en kommentar.

-Det er uklokt om EU kjører solo på ny, også med tanke på at kolmule og nvg-sild henger sammen. Fra norsk side må følgende være klart: Færøyene må bli en del av forvaltningsavtalen på nvg-sild. Sildeavtalen bør med andre ord igjen bli en fempartsavtale og ikke som nå en firepartsavtale etter at Færøyene gikk ut av forvaltiningsfellssskapet og fastsatte en høy færøysk kvote. Færyenes prosentandel av kvote må være den de hadde før de gikk ut av avtalen, sier Maråk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!