Slavarbete allt vanligare inom internationellt fiske

PiratfiskebåtDet menar i all fall USA:s regering i sin rapport om trafficking, Trafficking in Persons (TIP) Report som presenterades förra veckan av John Kerry. TIP nedgraderade bland annat Thailand till de värsta länderna när det gällde människohandel. Förutom Thailand återfinns 21 länder i den kategorin, däribland Iran, Nordkorea och Saudiarabien. Huvudanledningen till nedgraderingen av Thailand är människhandeln inom sexindustrin i landet. Men även i Thailands fiskeriindustri förekommer människohandel (trafficking) och slavarbete vilket tidningen Guardian nyligen rapporterade om.

Enligt TIP är slaveri och människohandel inom fisket något som ökar på många håll i världen:

In sub-saharan Africa, it cited problems with European and Asian flagged vessels: “Along the coastline of sub-Saharan Africa, forced labor has become more apparent on European and Asian fishing vessels seeking to catch fish in poorly regulated waters,” it noted. “Traffickers have exploited victims in the territorial waters of Mauritius, South Africa, and Senegal, as well as aboard small lake-based boats in Ghana and Kenya.”

In the Carribean, the report said problems persist with foreign flagged vessels using forced labor off the coasts of Jamaica, Trinidad and Tobago.

It also cited problems with Belize-flagged fishing vessels. The European Union banned all trade from Belize-flagged vessels earlier this year as part of its drive to root out illegal, unregulated and unreported fishing.

As of 2010, reports of forced labor were particularly prevalent in Burma, where 57% of the 430 workers surveyed in Samut Sakhon had experienced conditions of forced labor.

Thailändsk fiskindustri och fiskeriverksamhet är oroade över rapporterna om slavarbete och över att landet nedgraderats då detta kan påverka försäljningen av räkor och fisk på export. De förnekar dessutom förekomsten av slavarbete i räkindustrin.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,