Orimligt med rödlistning av räkor

Nordhavsräkan är inte utrotningshotad. Inte i Skagerak, inte i Nordsjön och inte någon stans. Därför är miljöorganisationers rödlistning och Artdatabankens eventuella rödlistning av Nordhavsräka i Skagerak och Nordsjön mycket tveksam. Det fiskas inte för mycket nordhavsräka om det inte är så att svenska och norska räkfiskare landar olagligt och med svart betalning. Sådant är mycket svårt i modernt fiske i länder som Norge och Sverige. Därför är det sannolikt inte förekommande i nån större utsträckning, sannolikt inte alls.

Det finns dock andra problem med svenskt och norskt räkfiske. Uppgradering där de lite mindre räkorna som inte kan säljas färska och kokta dumpas. Betalningen för dessa så kallade råräkor är mycket mindre än för de kokta färska räkorna. Råräkor säljs till fiskindustrin för maskinskalning och sen dyker de upp i mata, räksallader och på räkmackor etc. En orsak till uppgraderingen inom räkfisket är bristande lönsamhet på grund av överkapacitet.

I Sverige fiskar 60 båtar på en kvot som bara är hälften av den danska kvoten. I Danmark fiskar bara 10 båtar räka i Skagerak och norska rännan. Det säger sig självt att den svenska situationen är orimlig. Minskad fiskerikapacitet behövs. Färre båtar är nödvändigt. Men ansvarig myndighet gör inte ett tillräckligt för att lösa problemen. Det finns en känd metod som fungerar för att minska antalet båtar och fiskerkapaciteten. Individuella överförbara fiskerättigheter (ITQ, TFC). Det är dags att den börjar användas inom räkfisket.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!