Matjessillen färdigfiskad

Matjessill (eller maatjessill) är sill fiskad på våren och försommaren  i Nordsjön innan leksäsongen för Nordsjösill startar. Denna sill är extra fet och innehåller ingen rom eller mjölke. Den lämpar sig väl för inläggning. Matjes är med andra ord inte bara en sorts inläggning av sill, utan det handlar också om att den är fiskad under en speciell period och dessutom i just Nordsjön. Traditionellt är det i Danmark och Sverige kanske främst tre båtar som fiskar matjes. GG 764 Astrid från Rörö, GG 203 Ginneton från Fiskebäck och HG 333 Isafold från Hirtshals. Årets matjessill är nu färdigfiskad:

Her kort før sæsonen for maatjes sild slutter, fortæller Mads Larsson fra Fiskeeksportør Werner Larsson Fiskeeksport A/S i Skagen, at fiskeriet efter den populære sild, må betegnes som en god sæson.

”Sidste år havde vi et meget koldt forår, der gjorde, at de første maatjes kom sent, men i år har sæsonen været mere som vi kender det fra tidligere. ”Sildene er landet med en fedtprocent på mellem 22 og 25 procent, hvilket har været meget tilfredsstillende,” fortæller Mads Larsson videre.

”Vi har primært fået maatjes silden fra vores normale samarbejdspartnere, som GG 764 ASTRID, GG 203 GINNETON og HG 333 ISAFOLD, men i spidsbelastningerne har vi været på auktionen og købt fra enkelte norske både,” forklarer Mads Larsson.

”Afregningsprisen til bådene har været lavere i år,” siger Mads Larsson ”Ustabile verdensmarkedspriser og store fald på de traditionelt gode silde markeder, som Nigeria, Ukraine og Rusland, har trykket prisen ned i forhold til sidste år.”

Afregningsprisen på sild til filet-produktion, har i år haft konkurrence fra fiskemelsfabrikkerne, som har betalt op til 2,25 kr. pr. kg sild hvor afregningsprisen på filet-sild har ligget på ca. 3,00 kr. pr. kg.

Det finns förstås fler båtar som fångar matjessill, från Norge och andra länder. Allt landas inte heller i Danmark.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!