Nya Astrid klar den 19 juli

Den största fiskebåt som några svenska fiskare nånsin ägt levereras snart och döps den 19 juli i Skagen.  Det handlar om S 264 Astrid, en båt på 2 400 ton och ägd av familjen Johansson från den lilla ön Rörö i Göteborgs norra skärgård men med dansk flagg och hemmahamn i Skagen. De största fiskebåtarna i Sverige, GG 204 Tor-Ön och GG 207 Torland är på 846 ton. Betydligt mindre alltså. S 264 Astrid är dock långt ifrån den största fiskebåten i Danmark.

S 264 Astrid

S 264 Astrid

Efter dopet i Skagen den 19 juli kommer S 264 Astrid på besök i Sverige. Söndagen den 20 juli visas hon upp på Öckerö, närmare bestämt vid Björnhuvudet. Sannolikt en av mycket få gånger vi får möjlighet att se familjen Johanssons och Rörös nya stolthet i Sverige.

Nya Astrid är utrustad för snörpvadsfiske (ringnotsfiske) och trålfiske samt kommer att fiska pelagiskt efter sill och makrill samt industrifisk som skarpsill (brisling), tobis, blåvitling (kolmule), taggmakrill, lodda och vitinglyra (sperling, øyepål). Om båten har några större fiskerättigheter för industrifisk känner jag inte till, men det är sådant som de pelagiska trålarna och snörpvadsbåtarna fiskar. Båten är 69,95 m lång och 15 meter bred samt har besättningsutrymmen för 14 personer.

Storleken på båten innebär inte med självklarhet att båten kommer att fiska mer än en mindre båt. Skillnaden är främst längre tid till havs innan fisk behöver landas och därmed mindre bränsleåtgång. En så här stor båt är alltså miljövänligare än en hälften så stor båt som fiskar samma fiskarter. Vid pelagiskt fiske används inte bottentrål utan flyttrål (pelagisk trål) och i ny Astrids fall också snörpvad. Dessa fiskredskap vidrör inte botten. Fisket bedrivs på ett hållbart sätt och i stor utsträckning med MSC-märkning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!