Om ungdomar ska bli fiskare krävs att fisket är modernt

I debatten om fisket i Sverige nämns ofta svårigheten att få ungdomar att börja med eller vara intresserade av fiske. Speciellt nämns detta som ett argument mot individuella överförbara fiskerättigheter (ITQ eller TFC). Jag skulle vilja säga att det inte har något med TFC att göra överhuvudtaget. Jag hade på ett fiskeseminarium med Enhedslisten förmånen att få prata med en kvinna från Bornholm. Där är det vsårt för de småskaliga kustfiskarna av många olika och inga ungdomar rekryteras heller till detta fiske. Däremot visar det sig att ungdomar gärna arbetar som fiskare ombord på de stora räktrålarna som har Bornholm som hemmaort eller som ägs av folk på Bornholm men fiskar i grönländska och kanadensiska vatten. Anledningen är uppenbar. Räktrålarna är moderna med bra och vettig arbetsmiljö, duschar, toaletter osv. Det är ett modernt fiske med bra och modern arbetsmiljö. Ett modernt fiske gör det möjligt att få ungdomar till fisket. arbete på räktrålarna ger också bättre och stabilare inkomster.

Ocean Tiger

Ocean Tiger, räktrålare från Bornholm. Foto: Brynjar Arnarsson

När jag häromdagen besökte den nya danskflaggade S 264 Astrid som ägs av familjen Johansson från Rörö förstärktes detta intryck. Ungdomar blir gärna fiskare om det som erbjuds är modernt och anpassat till nutiden. Små båtar med hårt och smutsigt arbete och utan toaletter och annat lockar få. Det verkade inte var några som helst problem att få ungdomar att arbeta på de moderna fiskebåtar som familjen Johansson äger. Ledningen av fisket i Astrid-koncernen håller dessutom också på att tas över av de yngsta i familjen Johansson. När ”gamle” (han är allt annat än gammal i tanken, bara till antalet år) Leif Johansson inte längre är aktiv i storsjöfisket så har hans barnbarn börjat ta över från sina fäder.

Om fisket utvecklas så finns det intresserade ungdomar också. Om fisket förvandlas till en museiverksamhet så vill inte ungdomar vara inblandade. Det är något som alla intresserade av en levande kust och ett modernt fiske borde och måste tänka på.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

8 svar på “Om ungdomar ska bli fiskare krävs att fisket är modernt”

 1. Nej det krävs att fisket är lönsamt. Det är det inte när det finns sälar, svartfiske, osund konkurrens samt en pappersbörda som motsvarar att skriva en deckarroman per år.

  1. Det är konstigt att verklighetens fiskare inte vet vad du pratar om. Säl och kanske framförallt sälparasiter är enbart ett problem för kustfisket i Östersjön. I Västerhavet är det ett begränsat problem. Licensjakt på säl borde dock förekomma ungefär som på älg och rådjur. Svartfiske är idag ett begränsat problem. Det var en gång ett omfattande problem, både inom torskfisket i Östersjön och det pelagiska fiske. Så inte idag. Pappersbördan är problematisk för många mindre fiskare, men inte för det stora. De tycker inte att det är belastande alls när jag frågat dem.

   Vi är också överens om att det krävs att fisket är lönsamt. Sådant fiske hittar du idag främst i den pelagiska sektorn, men även på en del andra håll. Det pelagiska fisket har individuella överförbara fiskerättigheter. Det är förklaringen till att det fisket generellt sett är lönsamt och välfungerande numera. Liknande ordningar behövs också i annat fiske. Säl, byråkrati och svartfiske är inte huvudorsaken till vissa fisken lönsamhetsproblem. Huvudorsaken är överetablering och överkapacitet. Det visar en nyligen gjord undersökning vi Havs- och vattenmyndigheten. Problemen är störst i räkfisket.

   1. För småskaligt kustfiske är sälen ett problem på västkusten. Fast de flesta gör nog som jag och byter nisch. Försök själv lägga ett makrillgarn så får du se.

    Jag kan namnge mängder av människor som fiskar svart. Allt från sjukpensionärer till snickare och föredetta yrkesfiskare. Så att det skulle vara ett begränsat problem är löjligt. Om denna branschen skall ha en framtid så måste svartfisket bort. Jag vet kräffiskare som fått 2 ton torsk i ett drag när de får landa 400 kg, tror du att de slänger i fisken? Nej, de säljer den svart och jag kan faktiskt tycka att det är ok men det är inte så det skall vara.

    När det gäller pappersjobbet så kan jag väva in hela problembilden.
    Jag fiskar ju sill som säljs till kräftfiskare. För att sälja en sillerompa måste jag göra följande. Fiska upp fisken, väga och skriva in i journal. Därefter måste jag skriva en avräkningsnota och köpa upp sillen med mitt andra företag. Skall man vara petig så krävs även en transportnota. Därefter måste jag fakturera både mitt andra företag och köparen. Sedan skall det hela bokföras i vanlig ordning. Eller så kan man gå ut och hobbyfiska och sälja det svart. Och ja, jag känner till hobbyfiskare som säljer sill svart också. Även ifall ingen vill kännas vid svartfisket, så innebär svartifsket som jag vet finns en egen kapacitet som inte går att räkna på.

    Att bornholm har svårt att rekrytera ungdom beror i dagsläget huvudsak säl. Sälen har pajat hela fisket och därmed lönsamheten. Inte ITQ, överetablering dushar eller toaletter.

    1. Det enda område där fiskare säger att fritidsfiske med svart försäljning är ett problem är hummerfisket. Det är lätt att åtgärda.

     Säl på västkusten. Ingen fiskare jag pratat med har tagit upp sälen som ett problem. Däremot byråkrati (pappersarbete) och för små torskkvoter. Det är de problem som fiskare på västkusten tar upp. Sälen är sannolikt inget problemet eftersom fiskfisket är så begränsat. Men olika människor tar ju upp lite olika saker.

     Bornholm: Inte enligt de jag pratat med på Bornholm. Du har nog fel. De säger att det inte är några problem att få ungdomars till fisket. Inte när det gäller de stora räktrålarna i alla falla. Men vi är överens om att sälen är ett problem för kustfisket på Bornholm.

     1. Problemet som du har är att du verkar mest känna folk i det trål/pelagiska segmentet. Därför blir du dåligt påläst. Du kanske skall vidga sina vyer.

      Att fridtidsfiskare är ett problem inom krabbfisket vet jag själv av egen effarenhet. Jag har själv sett förtidspensionärer sitta och meta makrill för att sedan sälja till handlare. Hummerfisket verkar du snappat upp. Laxfisket i Östersjön är ett klassiskt exempel. Och så här kan vi nog hålla på. Men frågar du en pelagiker, ja då är det inga problem för det är ju bara socialfall och alkolister som fiskar småskaligt enligt dem. Det har jag själv fått höra av en sådan men det märkliga var att han tagit emot 1 miljon i eustöd de senaste åren.

      Att det finns yrkesfiskare som säljer svart det vet du med. Men det finns även de som inte gör det, precis som i alla branscher.
      Men frågar du en svartfiskare, så är det självklart inga problem. Men blir det för mycket svartfiske så minskar den riktiga kvoten( om du tror att HaV inte vet om svartfisket så tänk om) och de som fiskar ärligt får lida eller blir utkonkurrerade.

      Det finns makrillfiskare i Björköfjorden som har 20 sälar kring sig. Går du upp till kosterhavet så finns samma problem där. Själv fick jag ett garn med uppskattingsvis 300 kg sill rensat i vintras. Du behöver vidga din bekantskapskrets tror jag. Att pelagiker/trålare tycker det en nonsensfråga behöver inte betyda att det inte är ett problem. Att det inte fiskas fisk kustnära på västkusten beror nästan uteslutande på SÄL. Torskfisket sker på djup och på vrak allt som oftast där ingen säl är.

      De stackare som finns kvar i det småskaliga måste jobba typ 80 timmar i veckan och tar typ ut en lön på 16 000. Inte lockande för några unga. Och nej, jag är ingen fiskare, men de senste åren har jag haft 100% inkomst ifrån fisket. Inga EU bidrag, ingen akassa ingen sjukpeng. Något för de riktiga fiskarna att ta efter.

     2. Ja så är det förstås. Jag känner främst trålfiskare och dessutom pelagiker. Det är säkert så att de har andra uppfattningar än vad andra fiskare har. Inom räkfisket har jag dock kontakt med fiskare i olika kategorier (alla är ju iofs trålfiskare där), dvs med såväl mindre kustfiskare i norr som stora räkfiskare i Göteborgstrakten.

      Jag köper att säl kan utgöra ett problem. Inget snack om det. Men jag anser inte att det är hindret för ungdomar.

      Jag vet att det kan finns svartfiske, men inte att det är av så stor omfattning att det orsakar några större problem utanför hummerfisket (denna uppfattning har jag bibringats genom samtal med Viking Bengtsson som ju fiskar kräftor med bur). Man okej, det kan säkert vara problem inom krabbfisket också. Dessutom vet jag ju att det är nåt konstigt med räkfisket. Det finns helt klart för många trålare. Sådant leder till fusk.

     3. Nere vid Bua så kanske det är riktigt samma sak som längre norr över med krabbfisket, vad vet jag. Viking fiskar även krabba, träffar han ibland på auktionen.

      Men att betänka är att en duktigt fritidsfiskare kan komma in med 50 kg krabba per dag, vad skall han göra med dem? Ha dem på mackorna kanske? Nej, kanske går till en handlare och byter sig till något annat eller direkt till en privatperson/ restaurang. Hade de fiskat för eget bruk hade de lagt en gång, sedan hade de haft krabba så det räcker för hela året, men nu fiskar de som de vore tokiga. Du kan ju testa och fråga efter krabba i några hamnar så får du se.

      Det tråkiga är att alla accepterar det. För
      det är ju så liten försäljning, men det drabbar kustfiskarna. Och det är just den här acceptansen för svartfiske som jag tror är ett problem. Det skapar olönsamhet, det svärtar ner näringen hos allmänheten och det pajar bestånd då forskare inte kan räkna på uttaget. Så frågar du mig, så måste svartfisket bort om fisket skall ha en god framtid.

      Jag tror nog sälen utgör ett större problem än vad du kan tro för ungdomar. Småfisket är allt som oftast en inkörsport till större båtar. Så har det varit traditionellt iaf. När det är i det närmaste omöjligt att göra pengar på småskaligt fiske längs kusten, så kan de alltså inte komma in i fisket annat än som slav på större båt om än med dusch och guldtoa.

      När det gäller bornholm så kör ju du med din vanliga ”inte med dem jag pratat med” kring säl. Läs den allmänna uppfattningen här och alltså inte du eller dina ”källor”:

      http://www.fiskerforum.dk/erhvervsnyt/a/forslugne-saeler-draebt-bornholms-fiskeri

      Och det är när du säger sådana saker som jag börjar undra vilken agenda du har. För gigantiska pelagiker är sälen inget problem alls, snarare en fördel då de kan få bort lite konkurrens. I mer eller mindre varje inlägg så skönmålar du det pelagiska fisket och medans småfisket är något som är omodernt och inte passar ungdomar.

      Tvärtom tycker jag. Ta tex burfisket efter kräfta. En lyckad förvaltning( iofs med inslag av grisiga EU pengar till vissa individer) har skapat förutsättningar att fiska och tjäna pengar utan att ligga ute veckovis till havs.

      Att kunna träffa sina barn varje dag och se dem växa upp är för mig iaf viktigare en dusch på en båt, jag kan ju dusha hemma och sova bredvid min fru. För övrigt så är jag fortfarande motståndare till ITQ. Tack för mig.

     4. Du har säkert rätt vad det gäller krabbfisket. Har egentligen inte pratat med Viking Bengtsson om det. Han har ju uppfattningen att bara yrkesfiskare ska få ha hummertinor och inte andra. Samma tycker han då säkert om krabbfisket. allmän uppfattning är inte sanningen. Ofta är den bara byggd på förutfattade meningar. Det finns mycket sånt i Danmark och bland fiskare.

      Småskaligt fiske är bra om det är lönsamt. Men är det inta så är det ingen mening att hålla på. Men där antar jag vi är överens. Det är enbart det pelagiska fisket och industrifisket som kan vara riktigt storskaligt. Så är det i Danmark och i Sverige. Det finns inte samma skalfördelar (storleksfördelar i annat fiske.

      I räkfisket där jag har i stort sett lika bar insyn som i det pelagiska fisket är det ju så att de små båtarna är lönsamma, medan det finns problem bland de stora där lönsamheten är generellt dålig förutom hos ett par båtar. Jag är för införande av TFC (ITQ) där då det innebär minskat antal båtar, att överkapaciteten försvinner. Det är i huvudsak större båtar som försvinner då det är där lönsamhetsproblemen finns. För att garantera att det blir så kan den svenska kvoten delas upp i två delar. Jag vill att TFC införs i räkfisket för allas bästa. Jag tror det är enda vägen att få ordning på det fisket där det uppenbarligen finns en massa kosntigheter.

      Hur det ser ut inom fiskfisket och kräftfisket med lönsamhet och storlek på båtar vet jag inte. Med de små kvoter som finns för fiskfisket i Västerhavet är TFC (ITQ) knappast nåt som är genomförbart idag inom det fisket och vad det gälle rkräftfisket har jag ingen åsikt i den frågan.

      Jag kommer från Rörö. Född och uppvuxen där. Mamma bor där. Rörö är pelagiskt fiske och om utvecklingen fortsätter som den gjort de senaste åren blir väl Rörö Sveriges största fiskeläge om några år om vi ser till ägt tonnage. Redan nu är det ju så att Fiskebäck och Rörö är i en division för sig själva. Men tonnaget i Fiskebäck minskar medan det ökar på Rörö. För mig är det uppenbart att fiskarna på Rörö gjort många saker rätt och att det pelagiska fisket av idag är ett hållbart, modernt och bra fiske som inte skapar speciellt mycket problem. Det vill jag få fram och jag vill vederlägga det som många tror, att stora båtar per automatik innebär miljöfientligt fiske. För så är det inte. På Rörö blir ungdomar fiskare.

      Samma gäller säkerligen burfiske av kräftor och hummerfisket med tinor. Men jag har inte studerat det närmare.

      Och, jag många uppskattar att fiska när hemmet och komma hem till fru och barn varje dag. Men sådant är inte lika viktigt för unga som ännu inte har familj. Till och med fiskare i min ålder på stora pelagiska båtar har uttryckt samma sak.

Kommentarer är stängda.