Serene är visserligen en stor fiskebåt, men…

En man hittade en flaskpost på västsidan av Rörö. Den hade slängts i havet från båten Serene i närheten av Skagen. Mannen som hittade flaskposten hade några dagar innan varit i Skagen där han just hade sett Serene, en shetländsk fiskebåt. En stor fiskebåt, en pelagisk trålare, men egentligen inget monster som mannen i artikeln beskriver båten som. I Norge finns många pelagiska trålare och dessutom en hel del torsktrålare i samma storleksklass eller större. Så också i Ryssland. Pelagiska trålare kan vara mycket större än så och i Skagen hör exempelvis S 349 Gitte Henning hemma.

LK 297 Serene

LK 297 Serene i Skagen

LK 297 Serene är på 2 943 bruttoton. S 349 Gitte Henning på 5 580 bruttoton. Den största svenskägda fiskebåten hör också hemma i Skagen. Det är S 264 Astrid på 2 400 bruttoton.

S 349 Gitte Henning

S 349 Gitte Henning

Astrid visades nyligen upp på Öckerö och sannolikt besöktes båten av fler än 1 000 personer. Det är för svenska förhållanden en mycket stor pelagisk fiskebåt, men internationellt är det en ganska normal storlek för en pelagisk trålare och snörpvadsbåt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!