Norsk forskning visar att garnfiske ger dålig kvalitet

Garnfiske och snurrevad dominerar i det norska torskfisket. 72% av torsken fångs med dessa redskap. Forskning i Norge visar framförallt garnfisket levererar torsk av dålig kvalitet. Det beror på att torsken sitter fast i garnen under lång tid och får skador av olika slag. Forskarna hävdar dock att det inte skulle behöva vara på det viset. Med regler om mindre fångster i garnen skulle problemen bli mindre menar de:

– Garn er utfordrende som redskap fordi fisken står fast, men det går an å levere god kvalitet. I dag er det for mye blodutredelsen på denne fisken.

For å løse dette må store fangster begrenses og få innført krav om bløgging innenfor en tidsperiode der det har noen hensikt. Flere timer etter at fisken er død, har ikke bløgging noen hensikt, sier Joensen.

– Levende fangst er et bedre utgangspunkt for å levere god kvalitet. Da snakker man som regel om mindre fangster.

Torsk

Den bästa kvaliteten på fångad torsk ger backefiske (långrev, linfiske) enligt de flesta forskare, fiskare och fiskindustrier. Trålning som är den vanligaste fångstmetoden i Sverige ger mycket sämre kvalitet, men det finns möjligheter till förbättringar genom att pumpa upp torsken från trålen istället för att dra upp trålen ombord visar försök som genomfärst på en stor norsk frystrålare:

Forsøk i samarbeid med Nergård Havfiske AS viser at pumping fra trål er mer skånsomt for fisken enn å løfte hele sekken opp på dekket. Overlevelsen blir høyere, kvaliteten bedre og vi vet nå mer om hvordan fremtidens tråler kommer til å se ut.

Forsøkene om bord på tråleren ”J. Bergvoll” i mai viser at pumping er vesentlig mer skånsomt enn slippsetting og at overlevelse på 80–100 % av fangsten, avhengig av art, er realistisk.

Fisk tatt med trål bør holdes levende i tanker i 5–6 timer, lenge nok til at den får fjernet blod fra den hvite muskulaturen.

– Det er første gang i verdenshistorien man bruker vakuumpumping for å få fisken om bord fra trålsekken. Med pumping er fisken i kontakt med vann hele tiden og vil ikke utsettes for gravitasjon. Metoden gjør at trålfanget fisk kan få minst like god kvalitet og pris som linefanget fisk, sier seniorforsker Kjell Midling i Nofima, leder av leder Nasjonalt kompetansesenter for levendelagring av fisk.

Påståendet att det skulle var första gången i världshistorien som fisk pumpas från en trål istället för att trålen dras upp med fisken i är dock vad jag vet inte korrekt. I det pelagiska fisket pumpas fisken upp från trålar såväl som från snörpvadar. Så har det varit länge.

J. Bergvoll

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements